Polițiștii au ieșit din nou în stradă și protestează față de abuzurile care se fac, susțin aceștia. Sindicaliștii fac acuzații grave și spun că sunt nemulțumiți, printre altele, de faptul că nu se mai organizează concursuri pentru un post în cadrul instituției.
Luni, în fața Ministerului Afacerilor Interne, Sindicatul EUROPOL a organizat o nouă acțiune de protest față de refuzul ministrului Lucian Bode de a organiza concursuri pentru funcțiile de conducere. De asemenea, sindicaliștii solicită și modificarea condițiilor de organizare și desfășurare a concursurilor, care în momentul de față de rezumă la un interviu oral pe subiecte profesionale, care nu poate fi contestat și nici nu reprezintă un instrument legitim de a testa capacitățile și competențele celor care vor să fie șefi.
„Ne aflăm în contextul unei situații fără precedent în MAI, care a început pe vremea mandatului lui Carmen Dan și a fost imediat preluată și perpetuată de toți ceilalți miniștri. Vorbim despre practica împuternicirii pe funcțiile de conducere. Legea 360/2002, art. 2716, permite împuternicirea pe o funcție de conducere, ca procedură de exercitare temporară a funcției până la organizarea concursului. De asemenea, împuternicirea poate fi dispusă pe o perioadă de maximum 6 luni, dar nu mai mult de 1 an în cazul prelungirii.
Folosirea excesivă a împuternicirii însă, a dat nașterii unei alte situații de ilegalitate la nivelul MAI și a structurilor din subordine, întrucât după expirarea celor două perioade de împuternicire de maximum 6 luni, cei care au ocupat funcțiile nu au mai putut fi împuterniciți, iar concursuri nu au fost organizate pentru că nu s-a primit unde verde pe linie de partid.
Astfel, s-a găsit un artificiu, care însă contravine prevederilor legale, respectiv cel al „desemnării” pe funcția de conducere, instituție juridică pe care nu o regăsim în Ordinul MAI 140/2016 privind activitatea de management și resurse umane în unitățile de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne sau în Legea 360/2002 privind Statutul polițistului. Vorbim astfel de o veritabilă „împuternicire” ilegală sub forma „desemnării” la conducerea unei structuri, fără însă a exista un mandat legal care să permită persoanei respective să își asume competențele funcției de conducere exercitată.
Aceste practici șubrezesc puternic sistemul de poliție deoarece persoanele împuternicite nu își asumă răspunderea funcției, execută comenzile politice știind că în caz contrar vor fi schimbate din funcție, și majoritatea dintre acestea nu au nici competențele și nici calitatea profesională necesară pentru a ocupa funcții de conducere.
De la principiul esențial statuat de lege, ce vizează stabilitatea în funcția publică, cei din conducerea MAI au transformat instituția într-o feudă în care vasalul (împuternicitul/desemnatul) poate fi schimbat în oricare moment dorește cel ce l-a pus în această funcție. Iar miniștrii efectiv au refuzat să organizeze concursuri, blocând orice tentativă din partea structurilor subordonate, prin impunerea politicii „pumnului în gură”. Spunem asta deoarece toți inspectorii șefi și inspectorii generali care au avut tentativa de a organiza concursuri li s-a interzis, până la noi „comenzi”, spun cei de la Sindicatul Europol.