Actuala criză politică trebuie soluționată cât mai repede pentru că produce efecte extrem de negative asupra României, a declarat Ludovic Orban, președintele PNL, care s-a arătat de părere că nu există un conflict juridic de natură constituțională Guvern-Parlament și care a spus că votul pe moțiunea de cenzură nu trebuie dat în funcție de Congresul liberalilor, ci în funcție de termenele prevăzute de Constituție și de regulamentul ședințelor comune.
Întrebat miercuri la Parlament dacă se poate da un vot pe moțiune înainte de Congresul PNL, Ludovic Orban a răspuns: „Votul nu trebuie dat în funcție de congres. Votul trebuie dat în funcție de termenele care sunt prevăzute în Constituție și în regulamentul ședințelor comune, iar aici termenul este prevăzut și în Constituție, și în regulamentul ședințelor comune. Moțiunea se dezbate după trei zile de la citire – și aici din cauza faptului că au vrut unii să amâne la calendele grecești dezbaterea și votul la moțiunea de cenzură a existat o decizie a Curții Constituționale care a impus celeritate în stabilirea datei, adică la o dată cât mai apropiată de data de trei zile, și nu a permis, v-am zis, procrastinarea, adică o amânare nejustificată. Există o decizie clară a Curții Constituționale conform căreia, după citire, moțiunea de cenzură trebuie dezbătută și votată într-un termen rapid după trei zile”.
„Mie mi se pare că nu există nu conflict juridic de natură constituțională, acesta este punctul meu de vedere și e și punctul de vedere al foarte multor juriști pe care i-am consultat, inclusiv echipa de la Departamentul legislativ”, a adăugat fostul premier.
Întrebat dacă Guvernul poate lua decizii precum introducerea vaccinării obligatorii sau a testării periodice pentru personalul din sectoarele esențiale fără a fi consultată coaliția, având în vedere că PNL, UDMR și USR PLUS nu au mai avut astfel de ședințe pe fondul crizei politice, liderul liberalilor a răspuns: „Păi acum coaliția de guvernare este într-o pauză de luptă. Revenind la un ton cât mai serios, fiecare zi în care România este afectată de această criză politică produce efecte extrem de negative asupra României. În planul imaginii externe, imaginea României este șifonată, toată lumea se întreabă ce-i cu criza asta politică. Investitorii se gândesc de șapte ori dacă să mai investească în România, ca să nu zic că e posibil să și fugă unii, să plece unii dintre investitori”.
„Agențiile de rating, ați văzut poziția și a agenției Fitch, și a agenției Standard & Poor`s, deci creăm premise pentru scăderea ratingului, pentru pierderea ratingului, și așa ne împrumutăm cel mai scump din țările Uniunii Europene, cu 3,74%, asta ne-ar mai lipsi acum, să se ia o decizie la nivelul agențiilor de rating în cursul evaluării să pierdem din rating. De asemenea, evident, se vede că această criză politică a afectat cursul de schimb. În ciuda intervențiilor masive ale BNR, leul a scăzut o bună perioadă de timp, deci efectele sunt extrem de negative. Trebuie soluționată criza cât mai repede”, a mai spus Ludovic Orban.