Nicolae Ciucă: „CNSU a dispus verificarea tehnică a tuturor barajelor aflate pe teritoriul României”

Nicolae Ciucă – premierul României a anunțat că începe verificarea tehnică a tuturor barajelor aflate pe teritoriul României, după incidentul de la Roșia Montana.

„Am convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) pentru a discuta despre măsurile imediate care se impun în contextul incidentului petrecut la barajul lacului de acumulare Tăul Mare, din județul Alba. Astfel, pentru preîntâmpinarea unor evenimente asemănătoare, CNSU a dispus verificarea tehnică a tuturor barajelor aflate pe teritoriul României.

Controalele vor fi efectuate, în regim de urgență, de către Administrația Națională Apele Române și Inspectoratul de Stat în Construcții. Aceste acțiuni vizează calitatea construcțiilor și a siguranței în exploatare a barajelor. Toate aceste date vor fi centralizate de către Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, urmând ca CNSU să se reunească, să analizeze și să decidă cu privire la planul de acțiuni ulterioare”, a anunțat Nicolae Ciucă, luni seara.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, luni, în format hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, în vederea adoptării unor măsuri imediate în scopul preîntâmpinării unor evenimente asemănătoare.

Prin HOTĂRÂREA nr. 42 din 03.10.2022 a CNSU sunt dispuse măsuri necesare verificării tehnice a calității construcției și siguranței exploatării barajelor aflate pe teritoriul României.

Potrivit hotărârii CNSU, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Administrația Națională Apele Romane și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prin Inspectoratul de Stat în Construcții, vor efectua, în regim de urgență, controale sau verificări de specialitate privind calitatea construcției și siguranței în exploatare a barajelor, din aria de competență.

„Acțiunile de control/verificare se desfășoară la barajele încadrate în categoriile C și D, indiferent de deținător. Controalele/verificările menționate la alin. (1) urmăresc, dar fără a se limita la acestea, performanța privind calitatea în construcții, evaluarea stării de siguranță în exploatare, comportarea obiectivelor, starea de uzură, existența și funcționalitatea aparaturii de monitorizare, control și avertizare, precum și riscurile la care sunt expuse”, se menționează în document.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri