Iohannis: Este nevoie de mai multă forţă de apărare, de descurajare pe Flancul Estic

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, după întâlnirea cu secretarul general al NATO, că doreşte ca planurile de descurajare şi apărare de la Flancul estic, făcute la Summitul de la Madrid, să fie puse în practică. Şeful statului cere miniştrilor de Externe NATO planuri concrete, ”ca, în cazul unui atac, să se ştie foarte exact cine, ce trupe şi unde trimite”.

Klaus Iohannis a fost întrebat, luni, dacă este nevoie de acţiuni suplimentare ale Alianţei Nord-Atlantice pentru protejarea României.  

”Este nevoie de mai multă forţă de apărare, de descurajare pe Flancul Estic. Acest lucru l-am spus de la început”, a afirmat Klaus Iohannis.  

Acesta a precizat că a abordat aceste aspecte în discuţia cu Jens Stoltenberg.  

”După părerea mea, este nevoie de un număr sporit de militari aliaţi, dar asta nu este suficient. În plus, pentru a putea reprezenta o descurajare şi apărare solidă, este nevoie de echipamente, mai exact de echipamente pre-poziţionate. Despre aceste lucruri am discutat, şi despre creşterea prezenţei, şi despre pre-poziţionarea de echipamente, la Summitul de la Madrid, însă este nevoie de concretizarea acestor decizii. La Madrid, decizia a fost mai degrabă generică, toată lumea a fost de acord că asta trebuie făcut, dar acum doresc, cel puţin asta a fost partea mea, doresc să trecem la fapte”, a mai afirmat Iohannis.

El a invocat necesitatea unor planuri concrete, dar şi a unor structuri logistice.

”În plus, este nevoie de planuri foarte concrete, ca, în cazul unui atac, să se ştie foarte exact cine, ce trupe şi unde trimite. Nu putem să lăsăm astfel de decizii pentru un ultim moment şi să fim atunci luaţi prin surprindere. Este nevoie, în afară de aceste planuri, de dezvoltarea unor structuri logistice, de exemplu pentru carburanţi şi aşa mai departe. Toate acestea, după părerea mea, după părerea noastră, sunt necesare şi cred că la Summitul de la Vilnius, de anul viitor, cel puţin aşa am discutat astăzi, este posibil să avem decizii mult mai curajoase şi mult mai concrete în aceste domenii.”, a adpugat preşedintele.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

Ultimele știri