Flota rusă de la Marea Neagră susţine că a doborât joi o dronă în largul coastelor portului Sevastopol din Crimeea, potrivit autorităţilor locale, citate de AFP. Anunţul vine în contextul în care atacurile atribuite Kievului asupra bazelor ruseşti s-au înmulţit în ultimele săptămâni, inclusiv asupra unor ţinte situate la câteva sute de kilometri de Ucraina.
„În această dimineaţă, o navă de pază a Flotei Mării Negre a doborât o dronă deasupra apei”, a declarat pe Telegram guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvojaev, fără a da alte detalii.
Crimeea, peninsula ucraineană anexată ilegal de Moscova în 2014, a fost, de asemenea, ţinta mai multor atacuri cu drone în ultimele săptămâni. La 22 noiembrie, apărarea aeriană rusă a doborât două drone în apropierea unei centrale electrice din Crimeea, potrivit guvernatorului din Sevastopol. Kremlinul a recunoscut joi că există un „risc” de atacuri ucrainene împotriva poziţiilor sale din Crimeea.
Flota rusă din Marea Neagră, cu baza în portul Sevastopol, a fost lovită la sfârşitul lunii octombrie de ceea ce autorităţile au descris drept un atac „masiv” cu drone, care a avariat cel puţin o navă şi a determinat Moscova să se retragă pentru scurt timp din acordul privind transportul cerealelor din Ucraina.
Armata ucraineană s-a apropiat de Crimeea datorită unei contraofensive victorioase care i-a permis să recucerească oraşul strategic Herson din sudul ţării la jumătatea lunii noiembrie, după săptămâni de lovituri asupra liniilor logistice ruseşti cu ajutorul unor agenţi care operează în spatele liniilor inamice.
Serviciile de securitate ruse (FSB) au anunţat joi arestarea a doi locuitori din Sevastopol suspectaţi că au transmis Ucrainei informaţii despre obiective militare. FSB a spus că unul dintre suspecţi a fost recrutat în 2016 de Kiev şi a transmis „informaţii despre locaţia facilităţilor Ministerului rus al Apărării” după invazia din 24 februarie. Complicele său este acuzat de „colectarea şi transmiterea către un serviciu special străin, prin intermediul mesageriei WhatsApp, a unor informaţii despre instalaţiile FSB”, a adăugat sursa citată. FSB nu a precizat data arestării lor şi nu a oferit alte detalii privind identitatea lor. A fost deschisă o anchetă pentru „înaltă trădare”, care se pedepseşte cu 20 de ani de închisoare.
Sursa: Adevarul Zilei