Kosovo cere statutul de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană

Premierul kosovar Albin Kurti a depus, la Praga, cererea oficială a Kosovo de a obţine statutul de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană (UE), lansând astfel în mod oficial acest proces laborios, complicat de relaţiile conflictuale ale Kosovo cu Serbia, relatează AFP.

Albin Kurti i-a remis joi ministrului ceh de Externe Mikulas Bek, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE.

”Este o zi istorică pentru poporul din Kosovo şi o mare zi pentru democraţie în Europa”, a declarat Kurti presei.

”Scrisoarea a cărui purtător sunt poartă speranţele şi visele cetăţenilor noştri care au muncit atât de greu pentru a ajunge la această zi”, a adăugat el.

Documentul a fost semnat miercuri de către Kurti, de către preşedinta kosovară Kosovo Vjosa Osmani şi de către preşedintele Parlamenmtului kosovar Glauk Konjufca.

Kosovo este ultima ţară din Balcanii de Vest care cere să adere la UE, care a recunoscut marţi candidatura Nosniei-Herţegovina la statutul de stat candidat la aderarea la Uniune.

O eventuală recunoaştere a statutului de stat candidat al Kosovo ar fi doar începutul lui îndelungat proces, complicat de faptul că independenţa proclamată de Priştina în 2008 nu este recunoscută de către Belgrad.

Cinci state membre UE – Cipru, Grecia, Spania, România şi Slovacia – nu recunosc nici ele independenţa Kosovo.

Serbia – şi aliaţii săi Rusia şi China – consideră că Kosovo face parte în continuare din teritoriul sârb.

”Cred că prin hotărârea şi bunăvoinţa noastre vom schimba starea de spirit a eventualilor sceptici”, a dat asigurări Jurti.

O normalizare a relaţiilor Kosovo cu Serbia este necesară în vederea unei integrări europene a celor două ţări.

Însă, în pofida unor negocieri sub egida UE, relaţile Priştinei cu Belgradul trec din criză în criză de ani de zile.

Belgradul îi susţine pe etnicii sârbi din nordul Kosovo, care sfidează autorităţile de la Priştina, iar această regiune care se învecinează cu Serbia a fost în ultimele zile teatrul unei escaladări puternice – atacuri armate şi explozii.

UE şi-a reafirmat recent, la summitul de la Tirana, ataşamentul faţă de procesul extinderii sale în Balcanii de Vest, în contextul în care Războiul rus din Ucraina relevă importanţa stabilizării acestei regiuni fragile de către europeni.

Însă o aderare efectivă a acestor ţări la UE rămâne o perspectivă încă îndepărtată.

Kosovo şi-a prezentat deja candidatura la aderarea la Consiliul Europei (CoE).

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

Ultimele știri