Ultim omagiu pentru Benedict al XVI-lea. Mii de oameni s-au strâns la Vatican pentru a trece pe la catafalcul Papei emerit

Mii de credincioşi se adunaseră luni dimineaţă la Vatican pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Benedict al XVI-lea, fostul papă care a murit sâmbătă la vârsta de 95 de ani şi al cărui trup este depus în faţa altarului din Bazilica Sfântul Petru până la funeraliile sale de joi, relatează Reuters.

Fostul papă Benedict a murit sâmbătă, la vârsta de 95 de ani, în mănăstirea izolată de la Vatican unde a trăit de la demisia sa surprinzătoare din 2013.

Trupul său, îmbrăcat în veşminte liturgice roşii şi aurii, a fost aşezat pe un catafalc simplu, două gărzi elveţiene stând de o parte şi de alta, în timp ce credincioşii trec pe lângă el. Accesul a fost permis de la ora locală 9:00 (10:00, ora României), iar marţi şi miercuri programul este de la 7:00 la 19:00 (ora locală).

Funeraliile vor avea loc joi în Piaţa Sfântul Petru şi vor fi prezidate de Papa Francisc. Vaticanul a anunţat că va fi o ceremonie simplă, solemnă şi sobră, în conformitate cu dorinţele defunctului.

Nu sunt totuşi semne că va fi o mulţime copleştitoare de oameni care să vină pentru un ultim omagiu, aşa cum s-a întâmplat la moartea predecesorului lui Benedict, Papa Ioan Paul al II-lea, în 2005.

În timpul celor opt ani cât a fost papă, Benedict, un german riguros, timid şi foarte retras, a avut dificultăţi în a-i lua locul carismaticului Ioan Paul al II-lea, invitând la comparaţii constante în mass-media şi în rândul credincioşilor Bisericii cu 1,3 miliarde de membri.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

Ultimele știri