Cutremur de magnitudinea 7,6 în largul Indoneziei

Un cutremur de magnitudinea 7,6 a avut loc marţi în largul Indoneziei şi Timorului de Est, potrivit Institutului american de geofizică USGS, soldat cu cel puţin un rănit şi avarierea unor locuinţe, relatează AFP.

Epicentrul sesimului a fost localizat la 427 de kilometru sud de Insula indoneziană Ambon, la 95 de kilometri adâncime, precizează USGS.

Potrivit Agenţiei indoneziene Meteorologice, de Climatologie şi Geofizică (BMKG), cutremurul a fost resimţit pe insulele din estul Timorului, în arhipelagul Moluce şi în Papua Noua Guinee.

Agenţia a semnalat replici de magnitudinea 5,5.

”Eram în pat, când am simţit o zguduitură uşoară. M-aa ridicat şi mi-am dat seama că mulţi dintre prietenii au simţit-o şi ei”, a declarat AFP un indonezian, Hamdi, la Ambon.

”O persoană a fost rănită, iar cel puţin 15 case şi două şcoli au fost avariate” pe Insulele Tanimbar, potrivit Agenţiei indoneziene de gestionarea Catastrofelor (BNPB).

”Oamenii s-au panicat şi au fugit din case”, declară Abdul Muhari de la BNPB.

Cutremurul a fost resimţit cel mai puternic la Saumlaki, cel mai mare oraş din arhipelag, unde locuiesc 8.000 de persoane, precizează într-un comunicat agenţia, care difuzează imagini cu locuinţe avariate în mai multe sate în Molucele de Sud-Vest.

Într-un sat, acoperişurile şi zidurile mai multor case s-au surpat, iar moloz era împăştiat pe jos.

Înregistrări video postate pe Twitter surprind lampadare care clătinau la Tual, un port în arhipelagul Moluce şi locuitori care fug afară din clădiri.

Agenţia indoneziană de geofizică a emis o alertă de tsunami – pe care a ridicat-o la scurt timp după aceea.

Cutremurul a fost resimţit până la Darwin, în nordul Australiei, unde cel puţin 1.000 de persoane l-au semnalat Agenţiei australiene de Geoştiinţe.

Indonezia înregistrează o activitate seismică frecventă, din cauza poziţiei sale pe Centura de Foc a Pacificului, unde plăci tectonice intră în coliziune.

La 21 noiembrie, un cutremur de magnitudinea 5,6 s-a soldat cu 602 morţi, în provincia Java de vest, pe Insula principală, Java.

La 26 decembrie 2004, un cutremur major în largul Insulei Sumatra a declanşat un tsunami în Ocranul Indian care a ucis 230.000 de persoane, până în Sri Lanka, India şi Thailanda.

Acest cutremut puternic, de magnitudinea 9,1, a provocat valuri uriaşe, de până la 30 de metri înălţime, care au lovit ţărmul Banda Aceh, în nordul Insulei Sumatra.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

Ultimele știri