Firea: Aproape 300 de copii, abandonaţi în maternităţi în primele 9 luni ale anului trecut. Este o situaţie dramatică

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, anunţă, miercuri, că, în primele 9 luni ale anului trecut, 276 de copii au fost abandonaţi în maternităţi. Situaţia, chiar dacă în scădere faţă de anii precedenţi este ”dramatică”, potrivit ministrului.

”În primele 9 luni ale anului 2022, au fost abandonaţi în maternităţi, imediat după naştere, sau în spitale 276 de copii. Practic, un copil a fost abandonat în fiecare zi! Din fericire, 120 de copii s-au întors în familie sau la alte rude, însă, cei mai mulţi dintre micuţii părăsiţi în unităţi sanitare au ajuns în grija statului, mai exact 152 de copii”, a afirmat, miercuri, Gabriela Firea.

Ministrul Familiei precizează că cifrele sunt în scădere cu 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

”În primele nouă luni din 2021, au fost abandonaţi în spitale 324 de copii, peste jumătate dintre ei, 171 de copii, au ajuns în grija autorităţilor, iar 143 s-au întors în familie sau la rude. Chiar dacă numărul cazurilor este în scădere, este o situaţie dramatică şi trebuie tras un semnal de alarmă. Este clar că mamele nu ajung să ia această decizie de neimaginat de bine”, a mai transmis ministrul.

Firea afirmă că, în cele mai multe cazuri, mamele sunt tinere disperate, confuze şi fără prea mult sprijin.

”Doar ajutate, aceste fete au şansa să-şi crească totuşi copiii. Ce trebuie să ştie aceste tinere este că pot primi ajutor în centrele maternale deschise în toată ţara, la nivelul DGASPC, sub coordonarea colegilor de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. Sunt 56 de astfel de centre maternale unde mamele care n-au niciun sprijin pot găsi adăpost şi cele necesare traiului de zi cu zi, pentru a reuşi să-şi îngrijească bebeluşii”, a mai transmis Firea.

Potrivit acesteia, tot aici sunt şi specialiştii care să le înveţe cum să-şi îngrijească bebeluşii şi cum să devină mame.

”Primesc, totodată, consiliere psihologică, juridică şi parentală, de planificare familială, de formare a deprinderilor de viaţă independentă şi de facilitare a accesului la servicii medicale de specialitate. Primesc, deci, o şansă să-şi facă un rost pentru ele şi pentru copiii lor. Legea prevenirii separării copilului de familie a fost gândită pentru a reduce şi acest fenomen grav. Mă bucur că a fost aprobată de Guvern, în urmă cu două săptămâni, pentru că este o schimbare majoră în domeniul social din România. Legea este o premieră şi concretizarea unui angajament asumat în PNRR”, a mai transmis ministrul Familiei.

Firea afirmă că a fost dată astfel undă verde pentru înfiinţarea Observatorului Naţional al Copilului.

”Schimbăm modul în care vor fi finanţate serviciilor sociale destinate copiilor. Autorităţile locale care vor resurse de la bugetul de stat, pot obţine până la jumătate din necesar, dar trebuie să se şi zbată pentru acei copii. Astfel, banii de la buget vor veni doar în funcţie de numărul copiilor înscrişi în Observator. Cred că un alt motiv pentru care mamele ajung la acest gest extrem de a-şi abandona copiii este lipsa unui sprijin. Venim în ajutorul familiilor în situaţii vulnerabile cu 50 de milioane de euro, fonduri nerambursabile prin PNRR”, a mai declarat ministrul.

Aceasta face apel către toţi primarii din ţară, mai ales către cei din mediul rural şi din comunităţile vulnerabile, să depună proiecte pentru reţeaua celor 150 de centre de zi. Perioada de depunere a proiectelor se încheie pe 9 februarie.

”Este foarte important ca toţi primarii să ştie că fondurile vin pentru construcţii de la zero sau pentru modernizarea unor clădiri existente, dar şi pentru funcţionarea acestor centre o perioadă”, a mai declarat Firea.

 

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

Ultimele știri