Maia Sandu: Rusia pregătește o lovitură de stat, în Republica Moldova. Reacția unui partid prorus de la Chișinău

„Rusia pregătește o lovitură de stat, în Republica Moldova”, anunță președinta țării vecine, Maia Sandu.

Ea susține că există un plan concret, cu diversioniști camuflați în civil, care să acționeze violent, cu luare de ostaci, pentru răsturnarea puterii de la Chișinău. Maia Sandu confirmă astfel declarațiile făcute de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit cărora, nişte documente interceptate de Kiev, arată că Vladimir Putin vrea să distrugă Republica Moldova.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sadu, spune că Rusia vrea să forțeze schimbarea puterii de la Chișinău.

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova: „Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici. Prin acțiuni violente mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău.”

Declarațiile Maiei Sandu vin după ce în urmă cu câteva zile, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit la Bruxelles despre faptul că serviciile de spionaj de la Kiev au interceptat documente rusești care indicau că Vladimir Putin vrea să destabilizeze Republica Moldova.

Maia Sandu: „De exemplu, materialele conțin instrucțiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Republicii Belarus, Serbiei și Muntenegru.”

În acest context, Maia Sandu a cerut vigilență maximă și adoptarea, în parlamentul de la Chișinău, a unor proiecte de lege prin care Serviciul de Informații și Securitate al țării vecine să poată combate mai eficient riscurile.

Totodată, președinta de la Chișinău a făcut apel la cetățeni să-și păstreze calmul și să aibă încredere doar în informațiile oficiale.

Partidul de opoziție prorus Șor o acuză pe Maia Sandu de uzurparea puterii şi cheamă la manifestaţii

Partidul de opoziţie (prorus) al controversatului om de afaceri Ilan Şor a acuzat-o luni pe Maia Sandu de tentativă de uzurpare a puterii şi a chemat la noi proteste duminică, după ce preşedinta Republicii Moldova a propus ca organismelor de securitate să le fie acordate mai multe prerogative, relatează EFE şi media de peste Prut.

Potrivit Radio Chişinău, Partidul Şor a reacţionat astfel la declaraţiile Maiei Sandu privind planul Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova, în care a fost vizată şi această formaţiune, fondată de fostul primar al Orheiului, Ilan Şor, care a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani şi dat în urmărire internaţională.

„Este o încercare de uzurpare a puterii de stat”, a declarat vicepreşedintele Şor, Marina Tauber, citata de portalul Publika.md, într-o conferinţă de presă.

Lidera partidului prorus de opoziţie a spus că iniţiativa Maiei Sandu, în cazul în care va fi transpusă în practică, va duce la „noi abuzuri de putere şi încălcări ale drepturilor omului, limitări ale drepturilor cetăţenilor”.

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

Ultimele știri