Cenzură în Rusia: 15 ani de închisoare pentru discreditarea forţelor armate şi a organizaţiilor militare voluntare

Parlamentul de la Moscova discută, miercuri, noi amendamente legislative care întăresc şi mai mult legile de cenzură ale ţării, prevăzând până la 15 ani de închisoare pentru discreditarea forţelor armate şi a organizaţiilor militare voluntare, cum ar fi Grupul Wagner, relatează Reuters.

Evgheni Prigojin, şeful Grupului Wagner, care încearcă să ia cu asalt Bakhmut din Ucraina, s-a plâns în ianuarie că există bloggeri şi canale de socializare care discreditează luptătorii săi şi care nu pot fi pedepsiţi în conformitate cu legile existente.

Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei, camera inferioară a Parlamentului rus, a declarat că „orice diseminare publică de informaţii false cu bună ştiinţă despre forţe” va fi pedepsită, potrivit modificărilor aduse Codului Penal.

„La fel ca şi acţiunile publice menite să discrediteze Forţele Armate ale Federaţiei Ruse, formaţiunile de voluntari, organizaţiile şi persoanele care sunt facilitate în implementarea sarcinilor atribuite … Forţelor Armate”, ar urma să fie pedepsite, a scris Volodin pe Telegram.

„Această iniţiativă îi va proteja pe toţi cei care astăzi îşi riscă viaţa pentru a asigura securitatea ţării şi a cetăţenilor noştri … Pedeapsa pentru cei care încalcă legea va fi severă”, a adăugat acesta.

Pedeapsa prevede amenzi de până la cinci milioane de ruble (aproximativ 66.580 de dolari), muncă corecţională sau forţată de până la cinci ani, precum şi închisoare de până la 15 ani.

La scurt timp după ce a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina, Parlamentul rus a adoptat legi care prevăd pedepse cu închisoarea şi amenzi mari pentru cei care distribuie cu bună ştiinţă „informaţii false” sau discreditează forţele sale armate.

Procurorii ruşi au deschis peste 5.800 de cazuri împotriva unor persoane pentru discreditarea forţelor armate, potrivit grupului de apărare a drepturilor OVD-Info, în timp ce autorităţile au folosit, de asemenea, legile împotriva răspândirii de informaţii false pentru a pronunţa sentinţe lungi de închisoare împotriva unor critici de lungă durată ai Kremlinului.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

Ultimele știri