Volodimir Zelenski: Agresiunea rusă se apropie de punctul în care poate ceda

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că simte că agresiunea rusă se apropie de punctul în care poate ceda.

El a mulţumit Danemarcei pentru deciizia de înfiinţare a unui fond de sprijin pentru Ucraina de un miliard de dolari.

“Astăzi a fost o zi internaţională fructuoasă pentru ţara noastră, pentru apărarea noastră. A mai avut loc o întâlnire în format Ramstein, a zecea deja. Muniţie pentru războinicii noştri, artilerie, tancuri, protecţia cerului ucrainean – toate acestea au fost discutate. Există soluţii. Sunt recunoscător Statelor Unite, care coordonează Ramstein, şi tuturor partenerilor noştri pentru disponibilitatea lor fermă de a ajuta. Acest lucru este deosebit de important acum, când simţim că agresiunea rusă se apropie de punctul în care poate ceda. Nu există niciun terorist care să-şi dezvolte potenţialul confruntând lumea liberă. Rusia nu face excepţie”, a spus Zelenski.

“Trebuie să creştem constant presiunea pentru teroare. Presiuni în apărarea noastră, în sancţiuni împotriva Rusiei, în distrugerea modului în care statul rus şi companiile sale eludează sancţiunile, în presiune politică şi juridică. Cu cât punem mai multă presiune asupra lor, cu atât ne vom îndrepta mai repede către restabilirea integrităţii noastre teritoriale şi ordinii juridice internaţionale. Facem totul pentru ca partenerii noştri să simtă asta. Această necesitate de a continua presiunea. Pas cu pas. Fără încetare”, a adăugat el.

Zelenski a mulţumit Danemarcei şi a vorbit şi despre “o decizie importantă luată la Londra”: “Aş dori să mulţumesc separat Danemarcei astăzi. Atât pentru noul pachet de apărare pentru Ucraina, cât şi pentru decizia de a înfiinţa un fond special de ajutorare a ţării noastre în valoare de 7 miliarde DKK, adică un miliard de dolari. Este extrem de semnificativ. Este extrem de necesar. Sunt recunoscător guvernului şi parlamentului danez, întregii societăţi daneze. Astfel de decizii ne asigură că putem accelera revenirea păcii în Ucraina şi a stabilităţii în întreaga Europă. Există, de asemenea, o decizie importantă luată la Londra astăzi – în cazul mituirii lui Ianukovici de către Kremlin în 2013. Când banii ruşi şi schemele murdare cu politicienii de atunci din Ucraina se foloseau ca parte a agresiunii împotriva ţării noastre. O agresiune care a început atunci – politic, economic şi mai târziu cu folosirea serviciilor speciale şi a forţei militare. În acest context ar trebui luat în considerare cazul obligaţiunilor de 3 miliarde de dolari. Pe deplin. Şi este corect”.

Volodimir Zelenski a menţionat că s-a adresat miercuri participanţilor la conferinţa britanică a Societăţii Editorilor. “Aceasta este o adunare a profesioniştilor media de top din Marea Britanie, jurnalişti, editori. Oameni care şi-au dedicat de fapt viaţa libertăţii – libertăţii de exprimare. I-am îndemnat să răspândească şi mai activ adevărul despre agresiunea rusă, despre oamenii noştri ale căror vieţi sunt distruse de Rusia, despre apărarea noastră, care redă libertatea şi securitatea ucrainenilor şi tuturor europenilor. Jurnaliştii – mass-media liberă a Ucrainei şi a lumii – au făcut multe în timpul acestui război pentru ca teroarea rusă să piardă. Pentru a face propaganda rusă să piardă. Şi vreau să subliniez: au făcut-o pur şi simplu răspândind informaţii despre ceea ce se întâmplă aici şi acum în Ucraina, în Europa, în lume. Ei doar răspândeau adevărul. Acest lucru trebuie continuat. Kremlinul nu va învinge niciodată adevărul. Nu va învinge nici Ucraina”.

“Lumea trebuie să ştie că statul terorist caută să aducă distrugere nu numai poporului nostru, ci şi tuturor popoarelor care vor să fie libere”, a precizat el.

Zelenski le-a mulţumit, ca de fiecare dată, tuturor celor care ajută la “distrugerea ocupantului” şi la apărarea ţării.

“Bineînţeles, sunt în permanenţă în legătură cu militarii noştri, cu comandanţii. Tot ceea ce facem, tot ceea ce face statul, este subordonat unei singure sarcini: să oferim fiecărui războinic mai multe capacităţi de a lupta, să oferim fiecărui oraş mai multă siguranţă. Ca întotdeauna, astăzi aş dori să-i felicit pe războinicii noştri care oferă rezultate în zonele critice ale primei linii. Desigur, Bahmut. Desigur, regiunea Doneţk în general. Dar şi sudul. Şi regiunea Harkiv. Nu uităm de niciuna dintre direcţiile apărării statului. Ocupantul trebuie distrus. Mulţumim tuturor celor care fac acest lucru posibil! Slavă tuturor celor care sunt acum în luptă! Slavă tuturor celor care ajută!”, a precizat liderul de la Kiev.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

Ultimele știri