Daniel Buda, europarlamentar PNL: Suspendarea importurilor de cereale din Ucraina, posibilă doar după consultarea Comisiei Europene

Ministerul Agriculturii trebuia să aibă o comunicare mult mai consistentă şi mai coerentă cu Comisia Europeană în criza legată de cerealele din Ucraina a declarat miercuri, la RFI, eurodeputatul PNL Daniel Buda, vicepreşedintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European (AGRI).

Daniel Buda a atras atenţia că România nu poate suspenda importurile de cereale din Ucraina, fără să discute mai întâi cu Comisia Europeană.

”Haideţi să ne înţelegem foarte clar asupra unor chestiuni, suntem parte a unui mecanism, a unei structuri numită Uniunea Europeană, unde sunt decizii pe care poţi să le iei în mod unilateral, altele le poţi lua doar în urma unor discuţii cu Comisia Europeană. În momentul în care o să existe o dimensiune exactă a problemei pe care o au fermierii din România, a situaţiei din România, cu cerealele, sigur că de comun acord cu Comisia Europeană, atunci se pot impune anumite taxe, dar nu putem să venim să impunem noi o suspendare imediată a acestor importuri, fără să existe o comunicare cu CE şi cu nişte date care să fie furnizate de maniera în care să se înţeleagă că într-adevăr este o problemă şi atunci sigur că aceasta este soluţia pe care o avem la îndemână, singura soluţie, de a impune taxe vamale pentru aceste produse”, a spus eurodeputatul PNL.

urodeputatul PNL crede că Ministerul Agriculturii trebuia să aibă o comunicare mai coerentă cu Bruxelles-ul.

”Comisia Europeană nu este absurdă, dar trebuie să comunicăm cu CE, or, iertaţi-mă, aici, Ministerul Agriculturii trebuia să aibă o comunicare mult mai consistentă şi mai coerentă cu CE, astfel încât să existe un tablou complet al acestei situaţii. Deci nu există posibilitatea luării unor decizii unilaterale, pentru că politica comercială este apanajul UE, dar nu înseamnă că acest lucru nu se poate, după o notificare prealabilă şi după o consultare prealabilă cu CE, plecând de la nişte date concrete pe care le avem, furnizate de autorităţile de resort, în speţă Ministerul Agriculturii. Deci acest lucru se poate, dar se poate ca urmare a unor discuţii pe care să le avem cu CE şi să punem pe masă toate datele care vin şi concură la ceea ce înseamnă situaţia dificilă pe care o au fermierii din România”, a arătat Buda.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

Ultimele știri