PASTILA PENTRU SUFLET

Gândul zilei

„Orice lucrare care are ca scop mântuirea sufletelor este supusă de la început atacurilor. Îndată ce s-a născut Hristos a izbucnit furia lui Irod. Şi tu, dacă te vei învrednici vreodată să-L slujeşti în vreun fel pe Dumnezeu, vei suferi mult, te vei îndurera tare, te vei afla în mari primejdii. Să nu te miri. Să nu te tulburi. Să nu-ţi spui: „Eu împlinesc voia lui Dumnezeu şi ar trebui să fiu slăvit şi încununat pentru asta. Aşadar de ce să sufăr?”. Să-ţi aduci atunci aminte de Hristos, Care a fost prigonit până la moarte şi ne-a prevenit: „Dacă  M-au prigonit pe Mine, şi pe voi vă vor prigoni” (Ioan 15, 20). Ne-a făcut însă şi o făgăduială: „Cel ce va răbda până la sfârşit, acela se va mântui” (Matei 10, 22). Dacă cineva se îngrijeşte de mântuirea lui, este imposibil să piară. Dumnezeu nu-l va părăsi în greutăţi şi primejdii. Ce i-a spus Domnul lui Petru? „Simone, Simone, iată că Satana v-a cerut să vă cearnă ca pe grâu; dar Eu M-am rugat pentru tine ca să nu-ţi piară credinţa” (Luca 22, 31-32).

Când Dumnezeu vede că povara ispitelor depăşeşte puterile noastre, îşi întinde mâna şi ne uşurează de greutatea prisositoare. Însă dacă vede că suntem nepăsători pentru mântuirea noastră, ne părăseşte lăsându-ne neajutoraţi.

Dumnezeu nu sileşte şi nu obligă pe nimeni. Cu cei leneşi şi nepăsători este nepăsător. Dimpotrivă, pe cei binevoitori şi bine intenţionaţi îi trage lângă El cu multă iubire. Apostolul spune: „Cu adevărat înţeleg că Domnul nu este părtinitor, ci, în orice neam, cel ce se teme de El şi face dreptate, este primit de El” (Fapte 10, 34-35).” – Sfântul Ioan Gură de Aur, „Problemele vieții”

Știai că?

Sfinții sunt sfinți până în cele mai mici detalii ale vieții lor. Evlavia trebuie să se vadă până în cele mai mici detalii ale vieții de zi cu zi. Oare cine ar putea fi evlavios numai față de cele mai mari, iar față de cele mai mici să se arate nepăsător ?!

Sfânta Cruce să fie purtată la gât, din această izvorand puterea Celui ce a murit pe ea, iar mai apoi a înviat, „pentru noi și pentru a noastră mântuire”; Anafură și Aghiasmă să fie luate, cu evlavie, în fiecare dimineață, pe nemâncate, fără a trece cu vederea ajutorul primit prin această; tămâia și smirna să ardă în casele noastre, spre a înalta rugăciune „întru miros de bună mireasma duhovnicească”; metaniile și statul în genunchi să nu lipsească din nici o zi, că și închinarea și sarutarea sfintelor icoane; lumânările să fie aprinse, atât pentru noi, cât și pentru cei adormiți ai noștri; pomelnicele să fie date la sfintele slujbe și pe la mănăstirile pe la care ne învrednicește Domnul să ajungem.

Sfintele Taine sunt pietrele de temelie ale Bisericii. Botezul, Mirungerea, Spovedania, Împărtășania, Cununia, Hirotonia și Maslul sunt cele șapte sfinte Taine păstrate, cu mare evlavie, de Biserica.

Dacă pentru creștinii „de duminică”, ori pentru aceia care pășesc pragul bisericii numai la Nașterea și la Învierea Domnului, Botezul și Cununia au ajuns simple tradiții, lipsite de conținut, pentru noi, cei ce ne străduim a bineplacea Domnului întru toate, urmând Sfinților Părinți, Sfintele Taine trebuie să rămână puterea lui Hristos și a Duhului Sfânt în noi.

Pilda zilei

Optimistul,Pesimistul și Realistul

Au fost odată trei broaşte care au căzut într-un borcan cu smântână. Când n-au mai putut să iasă afară, una, care era optimistă, spuse: „Eh! Imediat vom ieşi afară. Să aşteptăm să vină cineva ca să ne scoată”. Şi înotă până când smântâna i se lipi de căile respiratorii şi astfel se duse la fund. Broasca a doua, care era pesimistă, spuse: „Nu se poate face nimic”. Şi imediat se scufundă. Cea de-a treia broască era realistă. Ea spuse: „Să batem din picioare, nimeni nu ştie ce se va întâmpla, să batem!”. Bătând aşa din picioare ore-n şir, la un moment dat broasca simţi ceva solid sub picioarele ei: smântâna se transformă în unt. Acum se căţără pe mormanul de unt şi sări afară din borcan.

Pesimismul te trage cel mai rapid în jos. Dar nici optimismul nu te ajută prea mult dacă doar stai și nu faci efortul să lupți, să muncești, să cauți o soluție și să reușești. Cel mai bine este să fii realist (și optimist în același timp), să muncești, să nu te dai bătut, să ai speranță și credință, să perseverezi, și vei fi victorios.”

Sursa: Realitatea Spirituala

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri