Potrivit reprezentanților Ministerului Agriculturii, în ultimul an, producția românească de grâu a avut cea mai ridicată valoare din ultimul deceniu: peste 11 milioane de tone. Cu toate astea, România importă masiv. Situația agriculturii românești și importul masiv de alimente pe care țara noastră îl practică încă de la înlăturarea regimului comunist au fost sesizate chiar și de oficialii altor state.
ROMÂNIA, PARADOXUL IMPORTURILOR
„Puteţi hrăni 80 de milioane de oameni, dar importaţi două treimi din alimente. Este cel mai mare paradox, este o nebunie“ declara Øystein Hovdkinn în cadrul unei conferinţe de presă.
Iar paradoxul continuă și astăzi. Chiar dacă declarația fostului ambasador al Norvegiei la București, Øystein Hovdkinn, este destul de veche, aceasta reflectă și acum adevărul crunt al agriculturii românești.
ROMÂNIA, ȚARA BOGATĂ CARE IMPORTĂ TOT CE SE POATE
„Cum să imporți tu, România, cireșe din Africa de Sud, usturoi din China, fasole din Etiopia, praz din Egipt, mere din Polonia, lăptuci din Brazilia? Cum să cumperi struguri când ai podgorii care produc cele mai diverse soiuri de masă și de vin încât să umpli toate mesele princiare ale lumii?”
Sursa: Øystein Hovdkinn, fost ambasador al Norvegiei la București
În timp ce fermierii și producătorii locali nu au unde să-și vândă marfa, românii mănâncă produse alimentare pline de e-uri și substanțe periculoase pentru sănătate. În ultimele luni, atât Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor, cât și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor au emis alerte în privința mai multor alimente contaminate care au ajuns în România din import.
În vara acestui an, ANSVSA anunța că peste două tone de alimente au fost retrase de pe piață după ce s-a descoperit că aveau în compoziție oxid de etilenă, un pesticid care poate provoaca mai multe afecțiuni și care a fost interzis în Uniunea Europeană. Înainte de acest scandal, au mai fost retrase de pe piață și câteva sortimente de înghețată și băuturi răcoritoare în compoziția cărora s-ar fi găsit același ingredient nociv.
Chiar dacă, pe rând, toți cei care au avut frâiele Ministerului Agriculturii au conștientizat situația importurilor masive pe care le face anual România, nimeni nu s-a grăbit să aducă soluții în acest sens.