Mulți dintre membrii birourilor electorale au petrecut ore întregi în condiții inumane pe 9 iunie. Mărturiile adunate dezvăluie situații în care acești oameni au fost nevoiți să lucreze fără aer condiționat și, în unele cazuri, chiar fără apă și mâncare. Mulți români se întreabă câți bani au primit acești oameni pentru efortul lor.
Câţi bani au primit membrii birourilor electorale din 9 iunie
Au existat mai multe categorii de personal implicat în alegerile locale și europarlamentare, iar majoritatea acestora vor fi implicați și la alegerile parlamentare și prezidențiale. Peste 50.000 de oameni au fost instruiți pentru aceste alegeri, mare parte dintre ei fiind operatorii pe tablete. În total, au fost organizate 18.968 de secții de votare, dintre care 915 în străinătate. Fiecare secție de votare a fost compusă dintr-un președinte, un locțiitor, până la șapte membri, operatori de calculator, plus polițiști și jandarmi.
Președintele și locțiitorul au fost selectați dintr-o listă de juriști și alte persoane calificate, fiind plătiți cu 330 lei pe zi. Membrii secției de votare, nominalizați de partidele politice și organizațiile minorităților naționale, au fost plătiți cu 240 lei pe zi. Operatorii de calculator, care au verificat identitatea votanților, au primit 330 lei. În total, pentru maximum de 5 zile lucrate, aceștia au câștigat 1.650 de lei brut. Fondurile pentru aceste sume au fost asigurate de prefectura fiecărui județ.
Indemnizațiile conform OUG din 29 februarie 2024
Conform Ordonanței de Urgență din 29 februarie 2024, art. 23 prevede următoarele indemnizații pentru alegerile din 9 iunie:
396 lei pe zi pentru președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară, locțiitorii acestora și operatorii de calculator.
240 lei pe zi pentru membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară.
396 lei pe zi pentru președinții birourilor electorale de circumscripție județeană, ai birourilor electorale ale sectoarelor municipiului București, președintele biroului electoral de circumscripție a municipiului București, locțiitorii acestora și ceilalți membri ai acestor birouri electorale.
324 lei pe zi pentru președinții birourilor electorale de circumscripție comunală, orășenească și municipală, precum și pentru locțiitorii acestora.
162 lei pe zi pentru membrii birourilor electorale de circumscripție comunală, orășenească și municipală.
162 lei pe zi pentru informaticieni și personalul tehnic auxiliar.
396 lei pe zi pentru președintele Biroului Electoral Central, locțiitorul acestuia și ceilalți membri ai Biroului Electoral Central.
324 lei pe zi pentru personalul tehnic auxiliar al Biroului Electoral Central.
396 lei pe zi pentru președintele biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate, locțiitorul acestuia și ceilalți membri ai acestui birou electoral.
324 lei pe zi pentru personalul tehnic auxiliar al biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate.
730 lei pe zi pentru președinții și locțiitorii birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate.
660 lei pe zi pentru membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate care îndeplinesc și atribuțiile operatorilor de calculator.
595 lei pe zi pentru membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate, alții decât cei prevăzuți la lit. l) și m).
Aceste sume reflectă importanța și responsabilitatea rolurilor îndeplinite în cadrul procesului electoral, asigurând totodată o remunerație adecvată pentru efortul depus de personalul implicat.