CONSILIUL DE SECURITATE AL ONU CERE INTENSIFICAREA EFORTURILOR DIPLOMATICE PENTRU PREVENIREA UNUI CONFLICT EXTINS ÎN ORIENTUL MIJLOCIU

Statele membre ale Consiliului de Securitate al ONU au atras atenția miercuri asupra necesității intensificării eforturilor diplomatice pentru a preveni escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu, după asasinarea a doi lideri militanți, conform informațiilor furnizate de Reuters.

Liderul politic al mișcării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis miercuri la Teheran, capitala Iranului, ceea ce a generat amenințări de răzbunare împotriva Israelului și a alimentat temeri privind extinderea conflictului din Gaza. Asasinarea lui Haniyeh a avut loc la scurt timp după ce comandantul-șef al aripii militare a grupării libaneze proiraniene Hezbollah, Fuad Shukr, a fost ucis într-un atac israelian asupra capitalei libaneze Beirut, ca răspuns la un atac cu rachetă mortal asupra Platoului Golan, aflat sub ocupație israeliană.

„Există temeri că regiunea se află în pragul unui conflict generalizat”, a declarat reprezentanta permanentă adjunctă a Japoniei la ONU, Shino Mitsuko, cerând comunității internaționale să depună eforturi pentru a preveni un astfel de scenariu.

China, Rusia, Algeria și alte state au condamnat asasinarea lui Haniyeh, caracterizând-o drept un act de terorism, în timp ce SUA, Marea Britanie și Franța au ridicat problema susținerii pe care aceste țări o acordă Iranului în sprijinirea unor elemente destabilizatoare din regiune.

Fu Cong, ambasadorul Chinei la ONU, a atras atenția că eșecul în a ajunge la un armistițiu în Gaza va conduce la agravarea tensiunilor.

„Țările cu influență semnificativă trebuie să amplifice presiunea și să acționeze hotărât (…) pentru a stinge focul conflictului din Gaza”, a subliniat reprezentantul Chinei.

Ambasadoarea Marii Britanii la ONU, Barbara Woodward, a îndemnat la calm și reținere, reiterând apelul la o încetare imediată a ostilităților în Gaza, subliniind necesitatea ca Israelul și Hamas să-și reafirme angajamentul pentru un proces de pace care să conducă la o soluție cu două state, un stat israelian securizat și un stat palestinian suveran.

„Soluția trebuie să vină prin dialog diplomatic. Pace durabilă nu poate fi obținută prin mijloace violente”, a subliniat ea.

Robert Wood, adjunctul ambasadorului SUA la ONU, a îndemnat țările membre ale Consiliului de Securitate care exercită influență asupra Iranului să intensifice presiunea asupra acestuia pentru a opri escaladarea conflictului său prin intermediari împotriva Israelului și altor actori.

În replică, ambasadorul iranian la ONU, Amir Saeid Iravani, a subliniat că Teheranul a manifestat întotdeauna reținere maximă, dar își rezervă dreptul de a răspunde „hotărât” și a cerut Consiliului de Securitate să condamne Israelul și să impună sancțiuni.

La rândul său, adjunctul reprezentantului Israelului la ONU, Jonathan Miller, a cerut Consiliului de Securitate să condamne Iranul pentru susținerea acordată terorismului regional și să impună sancțiuni mai aspre împotriva Teheranului.

„Ne vom apăra și vom răspunde cu toată fermitatea celor care ne atacă”, a declarat Miller, îndemnând comunitatea internațională să sprijine Israelul, conform informațiilor furnizate de Reuters.

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri