Boloş: Suntem în discuţii cu Comisia Europeană pentru a acorda în continuare măsurile pentru populaţie şi firme

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Marcel Boloş a precizat că este analizată posibilitatea la MIPE de a acorda măsurile compensatorii în continuare pentru populaţie şi mediul de afaceri prin Fondul de Tranziţie Energetică în vederea transferării a 500 milioane de euro în acest Fond, însă momentan partea română e în discuţii cu cei de la Comisia Europeană.

El a adăugat că există posibilitarea atragerii acestor bani din bugetul UE.

 „Aşa cum s-au clarificat lucrurile în spaţiul public, responsabilitatea pentru această gaură de 20 de miliarde şi acoperirea ei este a Ministerului de Finanţe şi lucrurile sunt cât se poate de limpezi. Noi discutăm de modalitatea în care putem să ne acoperim şi noi gaura pe care o avem, riscul de pierdere a banilor pentru cele 7,5 miliarde euro pe care le-am anunţat de la începutul anului şi pentru care căutăm măsuri ca să putem să ne acoperim şi noi gaura europeană. Din acest punct de vedere, noi am adoptat şi anul trecut o serie de măsuri care privesc cardul de energie, voucherul de alimente, granturile pentru capital de lucru care au fost acordate în primăvara anului trecut pentru firme, iar la sfârşitul acestui an Comisia Europeană a aprobat modificarea de Regulament pentru ceea ce înseamnă granturile pentru capital de lucru la firme, o compensare a preţului la energie, cât şi pentru persoanele fizice, cele aflate în stare de deprivare materială şi în situaţie de vulnerabilitate”, a afirmat Marcel Boloş, vineri la Antena 3, întrebat cu ar putea România să ia bani de la UE pentru a reduce gaura de la buget de 20 miliarde.

Ministrul a mai spus că intenţia este de a avea 500 milioane euro transferate în Fondul de Tranziţie Energetică pentru a continua măsurile compensatorii pentru populaţie.

„În acest moment, analizăm şi această posibilitate pentru a acorda în continuare în Fondul de Tranziţie Energetică măsurile acestea pentru populaţie şi mediul de afaceri. Deocamdată sunt luate în calcul estimat măsuri compensatorii în valoare de aproximativ 500 milioane euro care ar urma să fie transferaţi în Fondul de Tranziţie Energetică, după ce avem în prealabil o discuţie cu Comisia Europeană. Sunt posibil de atras de la bugetul UE, după ce discutăm în prealabil cu Comisia Europeană şi discutăm mecanismul acesta care este nou pentru România şi pentru cei care sunt beneficiarii acestor măsuri compensatorii”, a completat Boloş.

Pe 6 aprilie, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a anunţat că, în perioada 20 februarie – 5 aprilie 2023, peste 1,5 milioane de familii din România şi-au achitat facturile prin intermediul cardului de energie. Valoarea totală a plăţilor efectuate la oficiile poştale, factorii poştali sau online este de 352 milioane lei. În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate peste 173.000 de cereri de plată online (11,5%), prin platforma pusă la dispoziţie de Poşta Română, valoarea totală a cererilor online acceptate fiind de peste 20 milioane lei.

De asemenea, ministrul de Finanţe Adrian Câciu a declarat, marţi, că măsurile avute în vedere de coaliţie pentru a reduce cheltuielile nu sunt o rectificare bugetară, ci o ordonanţă care să includă măsuri fiscal-bugetare cu scopul de a avea o economie la bugetul de stat de 20 miliarde lei. El a reiterat faptul că nu este vorba de o „gaură la buget”, ci bugetul general consolidat al statului are o valoare de cheltuieli de 608 miliarde, adică acest 20 miliarde lei reprezintă 3,3%.

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri