Staţiunile turistice din judeţul Braşov se află şi anul acesta, de vacanţa de Paşte, printre preferinţele turiştilor români, fie că este vorba de cele montane sau de unele aflate în zone izolate, rurale, în ciuda pandemiei şi restricţiilor impuse de aceasta, unităţile de cazare fiind ocupate, în unele cazuri, şi în proporţie de 100%.
Preşedintele Turism Poiana Braşov, Roxana Cojocea, a precizat pentru AGERPRES că, în săptămâna premergătoare minivacanţei de Paşte – 1 Mai, la hotelurile din staţiune au fost făcute rezervări în proporţie de 50% din capacitatea de cazare pusă la dispoziţie (70% din totalul locurilor, conform normelor legale în vigoare).
Conform reprezentantei asociaţiei marilor hotelieri din Poiana Braşov, este de aşteptat ca acest procent să crească în următoarele zile.
Cererea pentru cazare în această staţiune se menţine ridicată datorită posibilităţii de a se schia, municipalitatea braşoveană promiţând să ţină deschis sezonul de anul acesta până la finalul sărbătorilor în condiţiile în care vremea o permite şi a relaxării măsurilor anti-COVID, în contextul scăderii ratei de incidenţă a transmiterii virusului sub 3/1.000.
Preţurile în această staţiune variază, în funcţie de numărul de stele al hotelului, putând ajunge de la câteva sute de lei la câteva sute de euro, pentru 3 nopţi de cazare, pentru două persoane, cu mic dejun inclus. Aceste preţuri sunt cu discount, clienţii site-urilor de rezervări beneficiind, de asemenea, de mai multe facilităţi, printre care posibilitatea returnării parţiale a avansului pentru sejur.
Facilităţi de acest gen, care merg până la a nu se percepe deloc avans de către proprietarii de pensiuni, se oferă turiştilor şi în zona Moieciu-Bran.
Conform preşedintei ANTREC, Mariana Stoian, proprietarii de pensiuni au ezitat în această perioadă să perceapă avans pentru rezervări din cauza situaţiei, din ultimele săptămâni, a ratei de incidenţă crescută a cazurilor de COVID-19 în Bran, ceea ce a cauzat o anumită incertitudine atât pentru aceştia, cât şi pentru turişti. Pe de altă parte, din această cauză, o evidenţă a rezervărilor, în această perioadă, este extrem de dificilă, a menţionat sursa citată.
O zonă care pare să iasă în câştig în contextul pandemiei este staţiunea turistică de interes local Vama Buzăului, unde, conform primarului Tiberiu Chirilaş, locurile de cazare au fost rezervate în proporţie de 100%.
Având cu preponderenţă locuri de cazare în gospodăriile sătenilor, localitatea Vama Buzăului, care a înregistrat, în mod constant, o rată de incidenţă a cazurilor de COVID-19 relativ scăzută, îşi aşteaptă turiştii cu meniuri specifice zonei şi tradiţii populare.
Primarul Tiberiu Chirilaş a precizat pentru AGERPRES că Vama Buzăului dispune de aproximativ 200 de locuri de cazare, cea mai mare parte în gospodăriile oamenilor, reunite sub brandul local „Camere la munte”.
„Nu dorim, însă, să le oferim doar cazare, ci o experienţă, care constă în cea culinară, dar şi posibilitatea de a vedea tradiţiile locale, în această perioadă – de la înroşitul ouălor până la mersul la biserică”, a precizat edilul din Vama Buzăului.
În afară de această experienţă, turiştii pot vizita la Vama Buzăului rezervaţia de zimbri, care este deschisă în permanenţă.
Conform datelor centralizate de INS, în contextul pandemiei, majoritatea turiştilor care au vizitat judeţul Braşov au preferat să stea în hoteluri-apartament, acestea având cel mai ridicat indice net de utilizare a locurilor de cazare în primele două luni ale anului.
În perioada menţionată, aproape 190.000 de turişti au vizitat judeţul Braşov.