Cascada Bigăr, una dintre cele mai frumoase din Europa, s-a PRĂBUȘIT

Cascada Bigăr, una dintre cele mai frumoase din Europa, s-a prăbușit luni. Regia Națională a Pădurilor susține că din cauza naturale, însă un ghid de turism reclamă intervenția omului în circuitul apei. 

”Avem, din păcate, și o veste neplăcută
Cascada Bigăr, una dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, s-a prăbușit astăzi din cauze naturale.
Travertinul și mușchii care s-au acumulat în timp, au crescut în dimensiuni și greutate, iar astăzi a cedat sub propria greutate.
Colegii noștri sunt la fața locului, iar zilele următoare vom reveni cu mai multe amănunte și imagini”, se arată în mesajul Romsilva.

Aflată în județul Caraș-Severin, cascada Bigăr era unul dintre principalele obiective turistice din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, având una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din lume.

Într-un clasament al celor mai frumoase cascade din lume, realizat în 2013, The World Geography a clasat cascada Bigăr pe primul loc.

Deși Romsilva susține că s-a prăbușit din cauze naturale, ghidul de turism Mircea Jumanca și activist pentru protecția mediului a menționat, pentru Deutsche Welle, că motivul este intervenția omului în circuitul apei.

”Motivul este intervenția omului în circuitul apei, a explicat, pentru Deutsche Welle, ghidul de turism Mircea Jumanca și activist pentru protecția mediului. ”Travertinul, roca din care este formată acea cascadă, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural”, a precizat Jumanca, care a adăugat că a observat fisuri în corpul cascadei în ultimii doi ani.

CITEȘTE ȘI:  Momentul prăbușirii Cascadei Bigăr. Un activist de mediu acuză Romsilva, regia susține că e un fals

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri