Avertisment meteo – COD PORTOCALIU de fenomene EXTREME periculoase

Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare meteo cod galben de fenomene periculoase, valabilă pentru mai multe zone din țară. În plus, intră în vigoare o nouă alertă de caniculă.

„În sud, centru și estul teritoriului, astăzi și mâine va fi deosebit de cald. Temperaturle vor urca până la 37 de grade. La temperaturile extreme se adaugă disconfortul cauzat de umezeala din aer. Situația se păstrează și pe durata weekendului, cu precizarea că, treptat, temperaturile ridicate se vor restrânge spre regiunile sudice. Pe de altă parte, dinspre vest va pătrunde un sistem organizat de precipitații, va cuprinde treptat regiunile vestice și nord-vestice. Schimbarea de masă de aer va aduce intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, căderi de grindină, averse torențiale și descărcări electrice”, a declarat, într-o intervenție la Realitatea PLUS, Florinela Georgescu, director executiv ANM.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 15 iulie, ora 14:00 – 16 iulie, ora 23:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
Zone afectate: Banat, Crișana, Maramureș, local Transilvania și vestul Olteniei

În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și vestul Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și pe alocuri grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp.

Astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse și în restul zonei montane.

COD PORTOCALIU

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică deosebit de accentuată
Interval de valabilitate: 15 iulie, ora 16:00 – 16 iulie, ora 06:00
Zone afectate: conform textului și hărții

În județele Timiș, Arad, Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureș, Bistrița Năsăud, Cluj, Hunedoara, Caraș-Severin, precum și în zona montană a județului Alba vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80…90 km/h, grindină și frecvente descărcări electrice. Vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35…50 l/mp și izolat 70…80 l/mp.

Imagine

COD GALBEN

Fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic ridicat și caniculă
Interval de valabilitate: 15 și 16 iulie
Zone afectate: Oltenia, Muntenia, Moldova, vestul Dobrogei, local Transilvania

În sudul, estul și centrul țării, valul de căldură va persista și local va fi caniculă, iar disconfortul termic ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în cea mai mare parte a teritoriului pe parcursul zilei de joi (15 iulie), iar vineri (16 iulie), mai ales în regiunile extracarpatice.

În aceste regiuni, vremea se va menține caniculară până la sfârșitul săptămânii.

Imagine

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri