Bucureștiul a intrat în scenariul ROȘU, cu o incidență de 3,3 la mie

Oficial, Bucureștiul este în scenariul roșu. Capitala a ajuns miercuri la o incidență de 3,3 la mia de locuitori. În utimele 24 de ore, rata de infectare a urcat de la 2,91. Scenariul roșu implică mai multe măsuri anti-COVID-19 care vor fi aplicate din următoarele zile. 

Prefectul Capitalei, respectiv subprefectul Fiorela Antonela Ghiță, trebuie să convoace Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență pentru stabilirea măsurilor anti-coronavirus.

Totodată, este nevoie de o analiză epidemiologică a Direcției de Săntate Publică.

Odată cu intrarea în scenariul roșu, bucureștenii vor folosi certificatul COVID pentru accesul in restaurante, baruri, mall-uri si la evenimente, iar masca de protecție devine obligatorie în spațiile publice, nu numai în spațiile închise.

Marți, noile cazuri zilnice au fost 1.048, iar rata de incidență cumulată a fost de 2,91.

Potrivit măsurilor aprobate de Guvern, în localitățile în care rata de infectare trece de 3 la mia de locuitori accesul în unele spații publice și la evenimente este permis doar cu certificat verde COVID. În județele/localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori se instituie o serie de norme pentru desfășurarea activităților, permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane:

– vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare,

– care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore,

– care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Singurii exceptați la prezentarea dovezilor privind testul RT-PCR sau antigen, trecerea prin boală sau vaccinarea contra COVID-19 sunt copiii ce au mai puțin de 6 ani.

Vezi AICI ce măsuri sunt cuprinse în Hotărârea Guvernului adoptată vineri, 17 septembrie

De asemenea, în cazul județelor/localităților cu incidența cuprinsă între 4 și 6 la mia de locuitori, operatorii economici care desfășoară activitatăți cu publicul în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness pot funcționa fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană.

Organizatorii/operatorii economici care desfășoară activități potrivit Hotărârii Guvernului nr. 932/2021(nn: ref prelungirea stării de alertă) au obligația de a scana codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19 folosind secțiunea „Verificare reguli interne” din aplicaţia mobilă „Check DCC” pentru verificarea autenticităţii, valabilităţii şi integrităţii certificatului, fără a se reține niciun fel de date sau informații din certificatul verificat.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri