Klaus Iohannis a depus flori în memoria victimelor Revoluției, la Troița din Piața Universității

Președintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori, în această dimineață, la Troița din Piața Universității, în memoria victimelor Revoluției din decembrie 1989.

Moment solemn, la Universitate. Președintele Klaus Iohannis a mers, în această dimineață, în Piața Universității, pentru a depune o coroană de flori la Troiță, în memoria victimelor Revoluției din decembrie 1989.

21 decembrie 1989 – începutul Revoluției în Capitală

21 decembrie 1989 este ziua în care, în urmă cu 32 de ani, începea Revoluția în București. Un miting care ar fi trebuit să înfiereze evenimentele de la Timișoara s-a transformat într-unul împotriva regimului. 

Atunci, demonstranţii s-au adunat în apropierea Hotelului Intercontinental, din Piaţa Universităţii, şi au ridicat o baricadă în faţa dispozitivului de intervenţie.

La 20/21 decembrie 1989, Comitetul Municipal al Partidului Comunist Român (PCR) decide organizarea, în Piaţa Republicii (Piaţa Palatului) din faţa sediului Comitetului Central al PCR, a unui mare „miting popular” care să condamne „acţiunile huliganice” de la Timişoara, se arată în volumul „România. Date şi fapte. 20 (1989-2009)”.

În jurul orei 12.00, începea în Piaţa Republicii marele miting. Participanţilor le-au fost distribuite un număr impresionant de pancarte cu sloganuri prin care erau condamnate manifestaţiile de la Timişoara şi se exprima solidaritatea cu conducerea de partid şi de stat, în frunte cu Nicolae Ceauşescu.

Desfăşurarea mitingului a fost transmisă în direct la radio şi televiziune, în timp ce de la balconul Comitetului Central al PCR Nicolae Ceauşescu începea un discurs despre realizările „societăţii socialiste multilateral dezvoltate” şi despre binefacerile regimului comunist. Discursul a fost întrerupt de huiduieli şi fluierături ale grupurilor de protestatari. S-a creat panică, iar cea mai mare parte a manifestanţilor s-a dispersat în piaţă.

Elena Ceauşescu făcea  încercări disperate de a-i linişti pe participanţi. Panica s-a generalizat, Nicolae Ceauşescu a părăsit balconul de la care vorbea, iar transmisia de la radio şi televiziune s-a întrerupt.

După câteva momente, Nicolae Ceauşescu a reapărut în balconul Comitetului Central şi şi-a reluat cuvântarea. S-au reluat şi transmisiile de televiziune şi radio. Într-un act de disperare, Ceauşescu a început să promită „măsuri de creştere a nivelului de trai”, între care majorarea retribuţiei minime cu 200 lei pe lună şi a alocaţiei pentru copii cu 30 şi 50 lei în raport cu numărul de copii şi venituri, scrie stiri.tvr.ro.

Pentru prima dată în 24 de ani de când era la conducerea partidului, Ceauşescu a fost huiduit în timpul unui discurs.

Mitingul s-a spart, iar pe străzile din jur, mii de oameni au manifestat pentru democraţie şi împotriva dictaturii. Au scandat „Democraţie!”, „Libertate!”, „Ieri în Timişoara, azi în toată ţara!”, „Jos Ceauşescu!”. La ora 14.00, în centrul oraşului au apărut primele blindate şi autoamfibii.

În cursul serii, demonstranţii, majoritatea tineri, s-au adunat în apropierea Hotelului Intercontinental, unde au ridicat o baricadă în faţa dispozitivului de intervenţie.

Forţele de ordine au primit ordinul să „cureţe zona”. În cursul nopţii, s-a tras asupra demonstranţilor de la „Intercontinental” şi din Piaţa Universităţii. Foarte mulți oameni au fost împușcați, înjunghiați sau striviți de TAB-uri.

Sursa foto Administrația prezidențială

Sursa: Realitatea de Bucuresti

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri