Șoferii care nu-și plătesc amenzile, în termen de două luni, ar putea risca să rămână fără permis. Proiect aflat în dezbatere la Senat

Permisul de conducere va putea fi suspendat în cazul neplății amenzilor de circulație, stipulează un proiect de lege înregistrat recent la Senat pentru dezbatere. Carnetul de conducere va fi restituit în momentul în care șoferul va achita integral suma amenzii.

Este vorba despre o propunere legislativă, un proiect de lege, prin care să se modifice OUG nr.195/2002, care reglementează circulația pe drumurile publice.

Proiectul de modificare a Codului rutier introduce sancțiuni ce se vor aplica șoferilor care nu plătesc la timp amenzile rutiere primite, mai exact, la peste 60 de zile de la data săvârșirii contravenției și primirea amenzii. Sancțiunea este, în cazul neplății amenzii după termenul de 60 de zile, suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

Suspendarea dreptului de conducere va înceta în momentul în care conducătorul auto va aduce dovada achitării amenzilor restante.

Măsura menționată anterior are ca scop creșterea încasării la bugetul de stat a amenzilor de circulație. În prezent, încasarea amenzilor se face într-o proporție destul de mică, iar acest acest lucru afectează considerabil bugetele locale.

Un alt motiv pentru introducerea suspendării permisului pentru neplata amenzilor de circulație este, potrivit inițiatorilor propunerii, că neachitarea amenzilor de circulație “determină perpetuarea unui comportament neadecvat în trafic, întrucât contravenientul nu resimte constrângerile impuse de măsura coercitivă, considerând fapte sale ca fiind de natură normală (…)”, iar la nivel social există o discriminare a celor care-și plătesc la timp obligațiile.

Este o sancțiune propusă într-un proiect de lege de unii dintre parlamentarii PNL. În data de 28 martie 2022, proiectul a fost înregistrat la Senat și se află în dezbatere.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie adoptat de Parlament și promulgat de președintele Klaus Iohannis.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri