Laborator de extragere a cocainei amenajat într-o cabană din Bihor, descoperit de procurorii DIICOT! Cinci traficanți, dintre care doi columbieni, arestați preventiv

Doi columbieni, un israelian și doi români au fost reținuți de procurorii DIICOT pentru trafic de droguri. Ulterior, cei cinci au fost arestați preventiv. Oamenii legii au descoperit un adevărat laborator de extragere a cocainei, amenajat într-o cabană din județul Bihor. 

 

Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul Antidrog au desfășurat duminică, 10 iulie, o acțiune amplă în vederea destructurării unui grup infracțional organizat specializat în importul de droguri de mare risc pe teritoriul României în vederea comercializării ulterioare a acestora.

În fapt, s-a reținut că, la începutul lunii iunie 2022, a fost constituit un grup infracțional organizat format din 3 inculpați (doi cetățeni români și un cetățean israelian), la care ulterior au aderat alți doi inculpați (cetățeni columbieni), care au sprijinit activitatea grupului, în scopul importului de droguri de mare risc, realizarea operațiunilor chimice de extracție, purificare a drogurilor și distribuirea/traficarea ulterioară a acestora pe teritoriul României.

Acest grup și-a derulat activitatea infracționala fără întrerupere din momentul constituirii lui și până la data de 10.07.2022.

Astfel, la data de 01.07.2022, inculpații de cetățenie columbiană însoțiți de inculpații cetățeni români, au introdus pe teritoriul României cantitatea de aproximativ 6 kilograme de cocaină. Cocaina a fost introdusă pe teritoriul Uniunii Europene, pe cale aeriană, de către inculpații cetăţeni columbieni. Cei doi inculpați de cetățenie columbiană au avut pe lângă rolul de cărăuși ai drogurilor și pe acela de chimiști specializați în extragerea de cocaină din mărfuri aparent legale.

În perioada 30.06-06.07.2022, membrii grupului infracțional organizat au efectuat demersuri în vederea procurării mijloacelor necesare efectuării operațiunilor de extracție a drogurilor, respectiv achiziționarea substanțelor chimice necesare și a vaselor de reacție. De asemenea, în vederea derulării în bune condiţii a procesului de extragere pe cale chimică a cocainei, aceștia au identificat și închiriat o cabană aflată în afara zonelor locuite din județul Bihor.

În cadrul operațiunii, la data de 10 iulie 2022, a fost pus în aplicare mandatul de percheziție domiciliară, 4 dintre inculpați fiind surprinși în plin proces de extracție a cocainei din cafea pe cale chimică și fiind astfel identificat pe teritoriul României primul laborator de extragere secundară a cocainei.

În urma percheziției domiciliare efectuate în cauză au fost descoperite și ridicate un calup presat de 1 kilogram care conține procaină, 148 grame cocaină maronie, ce nu a fost trecută prin procesul de cristalizare, cât și un amestec de cocaina și cafea cântărind 5 kilograme. De asemenea, au fost identificate diferite recipiente de plastic folosite pentru extragerea cocainei, aproximativ 40 de litri de substanță maronie constituind amestec de substanțe chimice tipice pentru extragerea cocainei din cafea măcinată, un litru de acetonă, o canistră de 20 de litri cu benzină și 10 pungi de cafea sigilate.

Menționăm faptul că valoarea de piață a cocainei depistate cu ocazia activităților este de aproximativ 200.000 euro.

Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea pentru 24 de ore, a cinci inculpați, doi cetățeni columbieni, doi cetățeni români și un cetățean israelian.

În cursul zilei de astăzi, urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București cu propunerea de arestare preventivă a celor cinci inculpați.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor antidrog din cadrul D.C.C.O. – Serviciul Antidrog, brigăzilor de combatere a criminalității organizate Oradea și Cluj-Napoca, precum și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor și al pompierilor din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale și Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din cadrul Poliției Române.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

 

Sursa: Realitatea de Bihor

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri