Război în Ucraina – Ziua 169 – Atacurile rusești de la Donețk și Harkov, respinse de ucraineni

Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană va răspunde bombardamentelor ruseşti din Marhanets. Un comandat ucrainean spune că principalul obiectiv este eliberarea regiunii Herson în cel mai scurt timp.

Armata ucraineană afirmă că a reuşit să împiedice avansarea Rusiei spre oraşele Avdiivka şi Bahmut din Doneţk, precum şi în apropierea oraşului Harkov, a anunţat miercuri seară Statul Major ucrainean, conform CNN.

„Rusia a încercat să avanseze în zonele aşezărilor Bahmut, Kodema, Spirne, Yakovlivka şi Soledar cu acţiuni ofensive şi de asalt, nu a reuşit, s-a retras”, a precizat statul major. 

Statul Major a declarat că Rusia a continuat să folosească artileria pentru a încerca să atace liniile ucrainene acuzând Moscova că a vizat infrastructura civilă.

Armata ucraineană a precizat că forţele ruse au încercat, de asemenea, să avanseze pe anumite poziţii din jurul Harkovului pentru a-şi „îmbunătăţi poziţia tactică”, dar nu au reuşit.

„Soldaţii ucraineni au provocat pierderi semnificative invadatorilor şi i-au forţat să fugă înapoi”, a precizat Statul Major Ucrainean.

Ucraina îşi propune să elibereze Hersonul ocupat de ruşi în cel mai scurt timp
Un comandant ucrainean de rang înalt a declarat că obiectivul este de a elibera regiunea Herson până la sfârşitul anului.

„Din păcate, nu vă pot da un termen sau o dată. Dar vreau să le transmit locuitorilor din Herson … nu va dura atât de mult pe cât se aşteaptă toată lumea. Va fi rapid”, a declarat generalul-maior Dmytro Marchenko într-un interviu acordat RBC-Ucraina. 

Întrebat dacă obiectivul este de a elibera Hersonul până la sfârşitul anului, Marchenko a răspuns: „100%”, precizând că este vorba de obiectivul de a pune capăt ocupaţiei ruseşti în Herson şi de „sfârşitul fazei active a războiului”.

„Şi apoi vor mai avea loc câteva operaţiuni militare locale. Dar până la sfârşitul anului trebuie să încheiem faza principală a acestui război”, a adăugat el.

Marchenko a insistat, de asemenea, asupra faptului că Ucraina intenţionează să elibereze Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

„Crimeea este Ucraina. Este pământul nostru, acolo se află oamenii noştri, care sunt încă forţaţi să stea sub ocupaţie. Nimeni nu a dat Rusiei dreptul de a veni, de a lua o bucată de pământ şi de a spune că ‘asta este a mea’. Vom recuceri Crimeea, la fel cum vom recuceri Kherson, Luhansk şi Doneţk”, a declarat el.

Ucraina a declarat că 13 persoane au murit şi 10 au fost rănite când Rusia a tras rachete asupra oraşului Marhanets. „Forţele armate ale Ucrainei, serviciile noastre de informaţii şi agenţiile noastre de aplicare a legii nu vor lăsa fără răspuns bombardamentele ruseşti de astăzi asupra regiunii Dnipropetrovsk”, a declarat Zelenski într-un discurs nocturn, informează Reuters.

Atacul, a spus el, a subliniat necesitatea ca aliaţii să furnizeze arme mai puternice pentru armata ucraineană. „Cu cât mai multe pierderi vor suferi ocupanţii, cu atât mai repede vom fi capabili să ne eliberăm ţara şi să asigurăm securitatea Ucrainei”, a spus el.

„La acest lucru ar trebui să se gândească toţi cei care ne apără statul şi ajută Ucraina, cum să le provocăm ocupanţilor cele mai mari pierderi posibile pentru a scurta războiul”.

Războiul care a început cu invadarea vecinului său de către forţele ruseşti la 24 februarie a strămutat milioane de oameni, a ucis mii de civili şi a lăsat oraşe, oraşe şi sate în ruine. Ucraina şi aliaţii săi occidentali au acuzat forţele ruseşti de atacuri împotriva civililor şi de crime de război, acuzaţii pe care Rusia le respinge.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri