A murit Mihail Gorbaciov, ultimul președinte al URSS, înaintea căderii Cortinii de Fier

Mihail Gorbaciov, ultimul președinte al URSS, a murit.

A murit ultimul lider al Uniunii Sovietice, cel care avea să „dărâme” Cortina de Fier dintre Occident și Rusia, în estul Europei, după 50 de ani.

Mihail Gorbaciov s-a stins din viață, la spital , la vârsta de 91 de ani, potrivit anunțului făcut de agenția de stat rusă TASS, relatează realitatea.net

Lider rus reformator, ce a schimbat fața Rusiei în 1990, Gorbaciov rămâne ca cel care  a încheiat Războiul Rece fără vărsare de sânge și care nu a reușit să mențină URSS. Destrămarea URSS a avut loc odată cu semnarea Acordului de la Belovejsk,  la 8 decembrie 1991, de dizolvare oficială a Uniunii Sovietice. Ulterior, Gorbaciov a demisionat din funcția de președinte. În același an, cele 15 republici sovietice își declarau independența.

La venirea sa la putere, în 1985, a fost apreciat de Occident, după ce a inițiat deschiderea regimului de la Moscova. Este cel care a lansat glasnostul – transparenţă și perestroika – restructurare. Gorbaciov a încheiat acorduri de reducere a înarmării cu SUA și parteneriate cu liderii occidentali  pentru îndepărtarea Cortinei de Fier , cea care a dus la reunificarea Germaniei, dar și la eliberarea influenței ruse, cel puțin oficial, pentru țările din estul Europei.

Pe 7 februarie 1990, Comitetul Central al Partidului Comunist Sovietic a fost de acord să renunţe la monopolul puterii, iar republicile constituente ale URSS-ului au început să-şi impună suveranitatea naţională. Pe 25 decembrie 1991, Mihail Gorbaciov a demisionat din funcţia preşedinte al URSS-ului şi i-a predat puterea lui Boris Elţîn. Mihail Gorbaciov a demisionat la câteva zile după ce liderii Belarusului, Rusiei și Ucrainei au declarat că URSS nu mai există.

O zi mai târziu, Sovietul Suprem a votat pentru autodizolvarea sa şi a abrogat declaraţia din 1922, care stabilea în mod oficial existenţa URSS. Până la stârşitul anului, toate instituţiile oficiale sovietice îşi încetaseră activitatea.

Născut în 2 martie 1931 în regiunea Stavropol din sud-vestul Rusiei, Mihail Gorbaciov a urcat treptele ierarhiei sovietice, în tradiția sistemului, de la membru al Komsomolului la prim-secretar al regiunii în 1970.

Însă, spre deosebire de mulți dintre predecesorii săi la conducerea Uniunii Sovietice, Gorbaciov aavea studii solide. Făcuse Dreptul la Universitatea din Moscova, apoi Agronomia. În 1978 este numit secretar al partidului pe agricultură, iar în 1980, intră în Biroul Politic, primul cerc al Puterii de la Kremlin. La 11 martie 1985, Mihail Gorbaciov a devenit la 54 de ani secretarul general al partidului şi liderul Uniunii Sovietice.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri