Centrala nucleară de la Zaporojioe a fost OPRTIĂ complet. Populația din zonă, sfătuită să plece

Operaţiunile la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul forţelor ruse, au fost oprite complet, a anunţat duminică Energoatom, operatorul ucrainean al centralei. Kievul invocase posibilitatea de a se ajunge în această situație încă de la mijlocul săptămânii și le-a recomandat locuitorilor din zonele adiacente să se evacueze.

Energoatom a informat că unitatea şase a fost deconectată de la reţeaua de alimentare cu energie electrică, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Ucraina a declarat miercuri că ar putea să fie nevoită să închidă centrala nucleară Zaporojie şi le-a cerut locuitorilor din zonele adiacente să se evacueze pentru propria lor siguranţă.

Iar vineri, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a informat în legătură cu o „întrerupere totală a energiei electrice” în oraşul ucrainean Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, situaţie care „pune în pericol siguranţa operaţiunilor” centralei.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de bombardarea centralei, riscând un dezastru nuclear, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut demilitarizarea zonei din jurul centralei. 

Sursa: Realitatea de Bucuresti

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri