Zona Capitalei, București și județul Ilfov, ar fi aproape de declararea stării de urgență din cauza deșeurilor, potrivit informațiilor Realitatea PLUS. Deși a recunoscut problema deșeurilor după ce a primit sute de sesizări referitoare la mirosul de gunoi din Popești Leordeni, președintele Consiliului Județean Ilfov – Humbert Thuma spune că legea nu-i permite să bage bani publici în ceva ce nu se află în gestiunea instituției pe care o conduce.
„Am trimis solicitare și la Consiliul Județean Ilfov, la Humbert Thuma. Nu mi-a răspuns. Nu pentru că locuiesc în llfov, dar mă interesează cum trăiesc locuitorii. Peședintele Consiliului Județean Ilfov a confirmat în urmă cu câteva săptămâni tot ceea ce spunem noi acum”, a spus Anca Alexandrescu, avându-l într-o intervenție la Culisele Statului Paralel pe Valentin Basarabeanu, inginer de mediu.
Acesta a spus că a primit amenințări. „M-au sunat să mă amenințe, cu număr necunoacut. Dacă mai vorbești prea mult s-ar putea să nu mai vorbești deloc. Vreau să anunț că în fața primăriei, la Cișmigiu, este un protest non-stop prin care strângem semnături împotriva lui Nicușor Dan pentru demitere. Primarul general nu poate face dovada unde a dus peste 1,5 milioane de tone de deșeuri.
Nu vor să dea cu subsemnatul la DNA, de-aia nu vor să spună. (…) Glina trebuia acoperită din 2018. Nu e doar cum a spus Thuma, procedura e mult mai complexă. Trebuie investiție de milioane doar să o închidă. Ei nu vor să se implice că vor să se ajungă la stare de urgență să semneze cu cine vor ei. Asta este metoda de a forța legea”, a explicat activistul de mediu, la Realitatea PLUS, care în timp ce vorbea în cadrul emisiunii a primit alte apeluri cu număr ascuns.
Anca Alexandrescu: „Se va ajunge la declararea stării de urgență la 30 decembrie, din informațiile pe care le am. Cum justifici starea de urgență când tu știai de 2 ani de această situație? Înțeleg că nu s-au pus de acord cei de la ADI, că fiecare preferă altă firmă, pentru că din gunoi se câștigă bani foarte mulți”.