Ministrul Sănătăţii: Numărul infecţiilor respiratorii a scăzut semnificativ. În două săptămâni, starea de alertă epidemică se va încheia

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila anunţă că numărul de infecţii respiratorii „a scăzut semnificativ”. Alexandru Rafila estimează că în următoarele două săptămâni numărul de infecţii respiratorii va fi cel aşteptat pentru respectiva perioadă, iar starea de alertă epidemică se va încheia.

 „Am scăzut de la aproape 140.000 la puţin peste 100.000 (de infecţii respiratorii – n.r.) într-o săptămână. Eu cred că în două săptămâni o să ajungem la valorile aşteptate pentru perioada în care ne vom afla şi această depăşire a maximului aşteptat care echivalează cu declararea unei stări de alertă epidemică – în România aşa a fost declarată – se va încheia”, a afirmat Alexandru Rafila în emisiunea Insider Politic difuzată sâmbătă de Prima TV.

Întrebat de ce multor oameni le-a fost mai rău din cauza virusului gripal decât din cauza SARS-CoV-2, medicul a explicat că, în timp, formele de boală produse de tulpina Omicron a virusului responsabil pentru COVID sunt mai uşoare, în timp ce în cazul virusului gripal, în urma măsurilor pentru COVID care au oprit şi răspândirea acestuia, imunitatea colectivă a populaţiei a scăzut, iar vaccinarea în România este redusă.

Conform ministrului, în ultimii doi ani, cu vaccinul asigurat de Ministerul Sănătăţii au fost vaccinate anual 1,5 milioane de persoane, el explicând că, pentru a stopa o epidemie şi pentru a opri consecinţele gripei asupra vârstnicilor ar trebui vaccinaţi în fiecare sezon 3,5 milioane de oameni din categoriile la risc.

El aminteşte că în urmă cu doi ani un milion de doze de vaccin antigripal sezonier din stocul cumpărat de minister au rămas nefolosite.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri