Alertă la OMS: un virus care seamănă cu Ebola și are o mortalitate de 88% a ucis și îmbolnăvit zeci de oameni

O țară centrafricană a confirmat recent primul său focar de infecție cu virusul Marburg, mortal și extrem de contagios, similar la nivelul efectelor cu Ebola. 

Virusul provocase până la începutul acestei săptămâni moartea a cel puțin nouă persoane în Guineea Ecuatorială, potrivit unui anunț făcut luni de Organizația Mondială a Sănătății, OMS. 

În plus față de cele nouă decese, autoritățile acestei țări au raportat alte 16 cazuri suspecte de infectare cu Marburg, cu simptome care includ oboseală, febră, vărsături și diaree cu sânge, a precizat sursa citată. 

Autoritățile statului din Africa Centrală au plasat în carantină peste 200 de persoane și au restricționat circulația în provincia Kie-Ntem, după depistarea cazurilor de febră hemoragică având inițial origine necunoscută. 

Statul vecin, Camerun, a restricționat, la rândul său, circulația de-a lungul graniței, din cauza îngrijorărilor legate de contaminare. 

Virusul Marburg, mortalitate de până la 88% 

Boala produsă de virusul Marburg poate avea o rată de mortalitate de până la 88%, conform OMS. 

Nu există vaccinuri sau tratamente antivirale pentru afecțiunea provocată de acest virus. 

Primele informații indică drept focar al contaminării o ceremonie funerară desfășurată în districtul Nsok Nsomo din provincia Kie-Ntem. 

Autoritățile locale au raportat inițial o afecțiune necunoscută care a provocat cazuri de febră hemoragică în data 7 februarie și au trimis mostre la un laborator din Senegal, care a reușit să confirme că unul dintre ele este pozitiv pentru virusul Marburg. 

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

Ultimele știri