PASTILA PENTRU SUFLET

Știai că?

„Există post trupesc și există post duhovnicesc. Postul trupesc este atunci când pântecele se înfrânează de la mâncare și băutură. Postul duhovnicesc este atunci când sufletul se abține de la gânduri, fapte și cuvinte rele!”, spunea Sfântul Ierarh Tihon de Zadonsk.

Începutul postului înseamnă să postim de mâncare și băutură. Postul trupesc slujește la omorârea patimilor noastre. Căci mâncarea mai puțină și mai sărăcăcioasă nu mai oferă trupului prilej de săturare. Trupul hrănit mai puțin nu mai manifestă înclinațiile spre pofte. Aceasta este o realitate care trebuie experimentată în post. Nu o putem trăi doar prin câteva zile de post, ci putem simți trupul nostru într-o astfel de stare după strădanie îndelungată.

„Postul adevărat și curat este abținerea de la orice rău. Dacă vrei, creștine, să-ți fie postul folositor, atunci, postind trupește, să postești și duhovnicește și să postești întotdeauna. Cum pui frâu pântecelui tău, tot așa pune-l și gândurilor și patimilor tale celor rele. Să postească mintea ta de gândurile cele deșarte. Să postească mintea ta de ținerea de minte a răului. Să postească voia ta de dorirea cea rea. Să postească ochii tăi de vederea cea rea: întoarce-ți ochii tăi ca să nu vadă deșertăciunea”, spunea Sfântul Tihon despre postul duhovnicesc.

 Pilda zilei

 Omul – oala de lut

Cel mai bine este ca omul să fie oală de lut, care este bună pentru toate și se folosește de toți în fiecare zi, și pentru mâncare și pentru apă și pentru orice lucru. Pe când vasul de aur se pune pe polițe, se încuie în dulapuri, este râvnit de hoți și se folosește numai la zile mari sau o dată pe an. Oala de lut este vasul trebuințelor zilnice, căci toți o caută și se folosesc de ea. Așa și omul smerit, care nu caută cinste și dregătorie. El rămâne nebăgat în seamă între cei de jos, dar pe toți îi folosește, îi îndeamnă, îi ajută, îi odihnește și toți îl caută și se bucură de el”. – (Părintele Paisie Olaru).

Sursa: Realitatea Spirituala

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri