Cum recunoști semnul Koplik, caracteristic pentru rujeolă

Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații.

Rujeola apare după infectarea cu virusul Morbillivirus din familia Paramyxovirus, care afectează întâi sistemul respirator, iar apoi se răspândește. Boala poate avea complicații în special la copiii de până în 5 ani sau la bebeluși.

Primele simptome ale rujeolei la copii seamănă, mai degrabă, cu cele ale gripei și apar în primele 10-12 zile de la expunerea la virus, după perioada de incubație: febră, tuse, rinoree (nas curgător), ochi roșii, durere în gât.

Semnul Koplik este o caracteristică specifică a rujeolei și constă în apariția unor pete albe sau gri, ca niște granule mici de sare, care apar pe mucoasa bucală.

Aceste pete apar înainte de apariția erupției cutanate tipice asociate cu rujeola. Ulterior apare erupția cutanată, un semn clasic al pojarului, care durează, în general, o săptămână și se manifestă pe tot corpul. Copiii cu pojar pot fi contagioși cu 4 zile înainte de a începe erupțiile cutanate și pot transmite boala pentru încă 4 zile după ce petele apar. Este foarte important ca persoana infectată să rămână acasă pentru cel puțin două săptămâni iar, în situațiile mai grave, chiar 21 de zile.

Complicațiile cele mai severe sunt: encefalită, pneumonie, laringită acută, bronhopneumonie, otită, diaree severă cu deshidratare secundară, convulsii, complicațiile asociate cu sarcina (avort spontan, naștere prematură sau greutate redusă a fătului).

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri