Rusia, vizată de noi sancțiuni din partea statelor G7. Anunțul Casei Albe

Ucraina a intrat în ziua cu numărul 728 de conflict armat.  Țara condusă de Volodimir Zelenski se confruntă cu probleme serioase pe linia frontului din cauza deficitului de armament. Kievul a făcut în ultima perioadă un apel repetat către Occident pentru a-i livra arme și muniție. Pe de altă parte, SUA au anunțat că vor impune „sancţiuni majore” Rusiei în urma morţii lui disidentului Alekesi Navalnîi.

UPDATE 11:10 – Armata ucraineană a dezminţit miercuri că ar fi pierdut controlul asupra capului de pod Krînki de pe malul stâng al Niprului, ocupat de forţele ruse în sudul Ucrainei, a cărui capturare fusese anunţată în ajun de însuşi preşedintele rus Vladimir Putin, relatează France Presse.

„Lideri militari şi politici ai ţării agresoare au anunţat preluarea controlului asupra capului de pod de pe malul stâng al fluviului Nipru.Declarăm oficial că această informaţie este falsă”, a indicat Comandamentul Sud al forţelor ucrainene pe reţelele de socializare.

„Forţele de apărare din sudul Ucrainei continuă să se menţină pe poziţii, provocând pierderi semnificative inamicului”, a adăugat acesta.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi ministrul său al apărării Serghei Şoigu au anunţat marţi capturarea localităţii Krînki, unde armata ucraineană a reuşit să ocupe poziţii în vara anului 2023, în condiţii deosebit de dificile, în special din cauza prezenţei mlaştinilor şi a traversării fluviului sub tirurile intense ale inamicului.

UPDATE 10:49 – Rusia a refuzat cererile Uniunii Europene pentru desfășurarea unei anchete internaționale privind decesul principalului opozant rus, Aleksei Navalnîi, în circumstanțe suspecte în închisoare. În același timp, mama sa, Ludmila, i-a trimis un mesaj personal președintelui rus, Vladimir Putin, cerându-i să permită predarea trupului fiului său pentru a fi înmormântat.

UPDATE 8:10 –  Lukaşenko cere patrule armate pe străzi şi atrage atenţia asupra actelor „extremiste”

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a cerut marţi agenţiilor de aplicare a legii să organizeze patrule cu arme de calibru mic pe străzile oraşelor pentru a garanta siguranţa oamenilor, informează Reuters.

„Oamenii ar trebui să se simtă în siguranţă acasă, la locul de muncă, pe stradă, în orice moment al zilei”, a declarat Lukaşenko într-o înregistrare video de la o întâlnire cu organele de securitate de vârf ale ţării, postată pe Pul Pervovo, o publicaţie de stat care relatează despre activităţile preşedintelui belarus.

UPDATE 6:10 – Statele Unite vor anunţa vineri un pachet major de sancţiuni împotriva Rusiei din cauza morţii liderului opoziţiei Aleksei Navalnîi şi a războiului de doi ani din Ucraina, a declarat marţi preşedintele Joe Biden, relatează Reuters.

Biden, care a vorbit cu jurnaliştii în timp ce pleca într-o deplasare în California, nu a oferit detalii.

Cele mai recente sancţiuni împotriva Rusiei vor viza o serie de elemente, inclusiv bazele de apărare şi industriale ale ţării, alături de surse de venit pentru economie, a declarat consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.

Pachetul va „trage Rusia la răspundere pentru ceea ce i s-a întâmplat domnului Navalnîi” şi pentru acţiunile sale pe parcursul războiului din Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby.

UPDATE 5:20 – Preşedinţia italiană a G7 a anunţat marţi o reuniune prin videoconferinţă a liderilor săi sâmbătă dedicată Ucrainei, care ar urma să decidă o înăsprire a sancţiunilor împotriva Rusiei, notează AFP.

Această reuniune, la care va participa preşedintele Volodimir Zelenski, este prima a şefilor de stat şi de guvern din ţările membre ale G7 (Statele Unite, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Canada) sub preşedinţie italiană.

Ea a fost convocată „cu ocazia împlinirii a doi ani de la declanşarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei”, a precizat un comunicat al guvernului de la Roma, într-un moment în care Kievul recunoaşte că se confruntă cu o situaţie „extrem de dificilă” pentru forţele sale, lipsite de muniţie şi de ajutor american.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri