Decizie controversată. Confiscarea camioanelor care transportă ilegal lemn, scoasă din Codul Silvic!

O modificare din Codul Silvic a scandalizat ONG-urile ce apără pădurile patriei. Articolul ce prevede confiscarea camioanelor care transportă ilegal materiale lemnoase a fost scos.

Activiștii de mediu împreună cu cei 20.000 de semnatari ai unei petiții solicită reintroducerea acestei măsuri.

Confiscarea e şi în Codul Penal

Reprezentanții industriei lemnului susțin că articolul a fost scos din Codul Silvic deoarece confiscarea este prevăzută și în Codul Penal.

Un lucru este însă sigur: prevederea a dus până acum la confiscarea a sute de camioane care transportau lemn furat și a fost măsură care i-a usturat cel mai tare pe hoții de lemne.

34 de camioane confiscate în Suceava, în 9 luni

Măsura confiscării mijloacelor de transport a fost introdusă în Codul Silvic acum patru ani.

În doar nouă luni de când a fost adoptată măsura confiscării utilajelor care transporta lemn furat, doar în județul Suceava au fost confiscate nu mai puțin de 34 de camioane prinse în flagrant de polițiști.

„Fie că discutăm despre confiscare, fie că discutăm despre conflictul de interese în cazul angajaților din sectorul silvic, fie că discutăm despre accesul liber și nerestrictionat în pădurile din România, aceste trei chestiuni vor fi susținute de mine în calitate de minstru și de mine în calitate de parlamentar, cu speranța că în Noul Cod Silvic ele vor fi așa cum ne-am propus de la început”, spune Mircea Fechet, ministrul Mediului.

În România, se taie în jur de 38 de milioane de metri cubi de lemn pe an, dintre care doar 18 milioane legal, cu documente, mai susţine sursa amintită.

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri