Percheziții în România, după o anchetă deschisă în Franța

Polițiștii și procurorii DIICOT fac percheziții în baza a trei ordine europene de anchetă emise de autoritățile din Franța. Este vizată destructurării unui grup de hackeri cunoscut sub denumirea de Umbrella Security, specializat în furtul de date persoanele și solicitarea unor recompense. Au fost identificate victime din mai multe state europene.

Procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice au pus în aplicare, la începutul lunii, 4 mandate de percheziție domiciliară, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat în scopul comiterii de infracțiuni informatice de tip ransomware, șantaj și spălarea banilor.

Activitățile au fost desfășurate în baza a trei ordine europene de anchetă emise de autoritățile judiciare din Franța, în vederea destructurării grupului cunoscut sub denumirea de Umbrella Security.

Au fost identificate victime din mai multe state europene

„Din cercetări a reieșit că atacatorii au dobândit accesul la sisteme informatice aparținând persoanelor vătămate, unde au criptat datele existente, ulterior solicitându-le o răscumpărare în criptomonedă, în vederea recuperării datelor. La nivel european au fost identificate victime din mai multe state europene, o cooperare între aceste țări fiind stabilită prin intermediul organismelor europene Eurojust și Europol. În urma perchezițiilor efectuate pe teritoriul României, au fost identificate și ridicate mai multe sisteme informatice folosite în activitatea infracțională și au fost instituite sechestre asupra conturilor bancare a doi membri ai grupului, precum și asupra unor criptomonede, în valoare de aproximativ 55.000 de euro la data acțiunii”, transmite, joi, DIICOT.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri