PERCHEZIŢII ÎN MAI MULTE JUDEȚE, LA SUSPECȚI DE ÎNŞELĂCIUNE ŞI SPĂLARE A BANILOR

Poliţiştii fac, joi, percheziţii în județele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea, Dâmboviţa, Mureş, Sibiu, Cluj, Ilfov şi în municipiul Bucureşti la suspecți de înşelăciune şi spălare a banilor.

Potrivit DIICOT, gruparea infracțională ar fi creat circuite economice fictive de reciclare a deşeurilor de ambalaje.

Anchetatorii vor duce la audieri atât suspecți, cât şi martori.

”Din probatoriul administrat a rezultat că, în primăvara anului 2022, o persoană ar fi iniţiat, în judeţul Gorj, un grup infracţional cu scopul creării unor circuite economice fictive de reciclare a deşeurilor de ambalaje, prin intermediul cărora să fie obţinute sume importante de bani de la OIREP (organizaţii care implementează obligaţiile privind răspunderea extinsă a producătorului). Iniţial, gruparea de criminalitate organizată s-ar fi bazat pe relaţii de familie, liderul acesteia folosind o societate comercială pentru a intra în relaţii contractuale cu OIREP-urile şi prin intermediul căreia să fie obţinut şi distribuit produsul infracţional între membrii grupării”, precizează anchetatorii.

Pentru a da o aparenţă de legalitate circuitului comercial conceput ca mod de operare, membrii grupării ar fi cooptat mai mulţi administratori (de fapt sau de drept ) ai unor societăţi comerciale având ca obiect de activitate colectarea de deşeuri, care, în schimbul unor sume de bani provenite din săvârşirea infracţiunilor, ar fi întocmit documente în care ar fi menţionat, în mod nereal, livrări de deşeuri către societatea comercială controlată de lider.

“În scopul atestării trasabilităţii deşeurilor de la generator până la reciclator, administratorii acestor societăţi ar fi întocmit în fals şi înscrisuri privind achiziţia de la persoane fizice sau de la alţi colectori a cantităţilor de deşeuri facturate către firma liderului grupării.

Pentru întregirea circuitului economic fictiv, persoanele cercetate ar fi atras în gruparea infracţională reprezentanţii unor societăţi comerciale având ca obiect de activitate transportul rutier de mărfuri care ar fi întocmit documente de transport pentru curse neefectuate, ar fi înregistrat prestări de servicii nereale şi ar fi încasat contravaloarea facturilor emise, obţinând astfel o parte a produsului infracţional”, adaugă comunicatul.

Prin acest mecanism, gruparea ar fi indus în eroare mai multe societăţi de tip OIREP cu privire la faptul că ar fi efectuat livrări de deşeuri pentru a fi reciclate, încasând sume de bani de la fiecare, pentru aceeaşi „marfă”.

Ulterior, după ce erau transferate diverse sume de bani de către OIREP-uri sau alţi clienţi reali în conturile societăţii controlate de către lider, banii ar fi fost retraşi în numerar de la ATM-uri sau viraţi în conturile firmelor membrilor grupului infracţional organizat, au mai precizat poliţiştii.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri