23 MARTIE – ZIUA MONDIALĂ A METEOROLOGIEI

Ziua mondială a meteorologiei este marcată oficial pe 23 martie.

Încă din 1961, Ziua mondială a meteorologiei (‘World Meteorological Day’) este marcată la 23 martie, în fiecare an, această dată reprezentând în 1950 ziua în care a intrat în vigoare Convenția Organizației Națiunilor Unite (ONU), care a transformat vechea Organizație Meteorologică Internațională într-o organizație interguvernamentală, cunoscută sub numele de Organizația Meteorologică Mondială (‘World Meteorological Organization – WMO), precizează site-ul organizației, https://public.wmo.int.

În 2025, deoarece 23 martie cade într-o duminică, la sediul Organizației Meteorologică Mondială va avea loc luni, 24 martie, o ceremonie dedicată Zilei mondiale a meteorologiei potrivit https://wmo.int/events/world-meteorological.

De Ziua mondială a meteorologiei, Organizația Meteorologică Mondială propune spre dezbatere o temă de interes universal, pentru toți membri săi.

În 2025, manifestările dedicate Zilei mondiale a meteorologiei vor avea loc în întreaga lume, organizate de Serviciile Naționale Meteorologice și Hidrologice (SMHN) pe tema ‘Împreună, să reducem decalajul în sistemele de avertizare timpurie’ (‘Closing the Early Warning Gap Together’). Schimbările din mediul nostru generează mai multe evenimente meteorologice extreme. Ciclonii tropicali care se intensifică rapid, ploile devastatoare, furtunile, inundațile, secetele și incendiile de vegetație sunt în creștere. Nivelul mării este în creștere, expunând zonele de coastă dens populate la inundații și la impactul valurilor oceanice crescute. Efectele continuă să afecteze populațiile expuse evenimentelor mult după estomparea acestora.

Importanța sistemelor de avertizare timpurie în prevenirea și atenuarea dezastrelor, evidențiază modul în care aceste sisteme pot ajuta oamenii să anticipeze și să se pregătească pentru diferite pericole naturale, cum ar fi furtunile, inundațiile și valurile de căldură, salvând în cele din urmă milioane de vieți. Pe măsură ce inițiativa de prevenire intră în următoarea etapă, parteneriatele se extind pentru a accelera progresul. Colaborarea cu donatorii bilaterali și multilaterali, fondurile climatice și băncile de dezvoltare sporesc sprijinul pentru eforturile de avertizare timpurie. Partenerii regionali și centrele specializate sunt mobilizate pentru a crește gradul de protecție, se menționează pe https://wmo.int/site/.

Vremea, clima și ciclul apei vor fi diferite în viitor. Serviciile meteorologice, climatice și hidrologice vor ajuta oamenii să treacă peste provocările asociate și să profite de oportunități.

Pornind de la tema acestei zile, sunt organizate evenimente, precum conferințe, simpozioane și expoziții pentru specialiștii în domeniu, liderii comunității și publicul larg. De asemenea, cu acest prilej sunt acordate numeroase premii pentru cercetare meteorologică. În multe țări, sunt emise timbre poștale speciale pentru a marca sărbătorirea Zilei mondiale a meteorologiei.

De-a lungul anilor, au fost dezbătute teme precum: relația dintre meteorologie și agricultură (1968), relația dintre meteorologie și producția alimentară (1976, 1984), relația dintre meteorologie și producția de energie (1979), meteorologia în slujba vieții și a protecției bunurilor (2002), reducerea vulnerabilității la extremele de vreme și climă (2003), vremea, clima și apa în era informației (2004), vremea, clima, apa și dezvoltarea durabilă (2005), vremea și clima: implicarea tineretului (2014), apa potabilă (2020), oceanul (2021), avertizare și acțiune timpurie (2022) etc.

Organizația Meteorologică Mondială, organism specializat al Organizației Națiunilor Unite, oferă cadrul unei cooperări internaționale în privința dezvoltării serviciilor de meteorologie și hidrologie. WMO a devenit în 1951 agenție specializată pentru meteorologie (vreme și climă), hidrologie operațională și științe geofizice conexe a Națiunilor Unite, având la bază Organizația Internațională a Meteorologiei (OMI), fondată în 1873. România este membru al Organizației Meteorologice Mondiale din 1884 și a participat la primul Congres al WMO, din 1951.

AGERPRES

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri