Ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirmă că nu se intenţionează creşterea obligatorie a vârstei de pensionare, fiind luată în calcul doar posibilitatea de prelungire a activităţii în cazul salariaţilor care doresc acest lucru.
„Noi susţinem continuarea vieţii active opţional şi nu luăm în calcul creşterea obligatorie a vârstei de pensionare. Am asistat la o serie de dezinformări care sunt lansate, cele mai multe dintre ele, în mod voit, tocmai pentru a crea neîncredere printre beneficiarii sistemului public de pensii, amăgiţi foarte mulţi ani (…). Noi suntem într-un plin proces de reformă pe sistemul public de pensii. Acest proces are două componente, componenta tehnică şi componenta legislativă. Pe partea legislativă vizăm ca în formula de calcul a pensiilor să păstrăm stagiul minim de cotizare de 15 ani, să reducem inechităţile între pensia cea mai mică şi cea mai mare, să crească mai mult pensiile mai mici, evident, sistemul să fie sustenabil din perspectiva raportării cheltuielilor cu pensiile la PIB şi în acelaşi timp în calculul pensiilor să se aibă în vedere mai mulţi factori de contributivitate. Iar partea tehnică este cea (…) de evaluare a tuturor dosarelor de pensii din România”, a declarat Raluca Turcan joi, la Piteşti, în cadrul unei conferinţe de presă.
Ea a subliniat că, în condiţiile actuale din România, nu se poate pune problema creşterii vârstei de pensionare.
„În orice ţară din lumea aceasta, când se vorbeşte despre reformă, evident că se discută lucruri. Dar noi, ca ţară, în contextul actual al speranţei de viaţă la naştere, speranţei de viaţă la pensie şi ca urmare a calităţii vieţii profesionale, nu putem lua în calcul creşterea vârstei de pensionare”, a precizat ministrul Muncii.
Raluca Turcan a efectuat, joi, o vizită de lucru în judeţul Argeş, la Uzina Dacia de la Mioveni, Casa Judeţeană de Pensii, Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Argeş.