Nicolae Ciucă, apariție spectaculoasă în TIME, cu o zi înainte de summitul NATO. Premierul se asociază cu Vlad Țepeș, în contextul războiului

Publicația Time a publicat un articol amplu despre premierul Nicolae Ciucă, cu doar o zi înainte de summit-ul NATO de la Bruxelles, la care participă și șeful guvernului de la București. Articolul începe prin a aminti cine a fost Vlad Țepeș, apoi publică opinia lui Nicolae Ciucă despre fostul domnitor.

”Premierul României, Nicolae Ciucă, poate că nu aprobă metodele lui Vlad, dar declară pentru TIME că împărtășește aprecierea generală pentru modul în care acesta „a jucat un rol major în apărarea Europei și a valorilor sale”. Ciucă insistă, într-un interviu scris în exclusivitate, că a fost mai mult decât atât pentru omul al cărui nume de familie, Dracula, l-a inspirat pe romancierul irlandez Bram Stoker: „Dincolo de strategiile militare folosite întotdeauna pentru apărare, niciodată pentru cucerirea altor teritorii, domnitorii români au fost și diplomați străluciți, vizionari, căutători de pace””, scriu jurnaliștii de la TIME.

”Prim-ministrul României se va alătura președintelui american Joe Biden și altor lideri mondiali pentru o reuniune extraordinară a NATO și un summit UE la Bruxelles. Obiectivul lui Biden, a declarat presei purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, „este să ne întâlnim față în față, în persoană, pentru a discuta și a evalua unde ne aflăm în acest moment al conflictului”. Ciucă, însă, este mai tranșant în ceea ce privește miza, care este „viitorul lumii democratice și al ordinii internaționale bazate pe reguli”, mai notează publicația amintită, citând diplomați occidentali. 

 

”Legăturile strânse ale lui Ciucă cu armata americană sunt cele care s-au dovedit „neprețuite”, având în vedere tumultul actual, spune un diplomat occidental de rang înalt la București, care a cerut să rămână anonim din cauza protocolului oficial. Ciucă a servit alături de forțele americane în războaiele din Irak și Afganistan, obținând recunoașterea în International Hall of Fame de la Colegiul de Război al Armatei SUA, unde a studiat în 2006. Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la semnarea Parteneriatului Strategic al României cu SUA. „Securitatea este probabil cel mai puternic pilon al relației [SUA-România]”, spune diplomatul. „Armata noastră și cea a României sunt foarte interoperabile. Mulți dintre ofițerii lor au mers la școlile noastre”, mai notează sursa citată.

„E clar că Ciucă are NATO în oase. Totuși, el nu poate ascunde frustrarea palpabilă în rândul est-europenilor că avertismentele privind agresiunea rusă nu au fost luate suficient de în serios. Lăudându-l pe Zelenski, el spune că președintele ucrainean „oferă acum ucrainenilor și Europei un contrast puternic cu ezitările, dorința de a evita responsabilitățile și evitarea deciziilor dure și dificile care au caracterizat adesea relațiile Occidentului cu Rusia”, mai scriu jurnaliștii de la publicația TIME.

Sursa: Realitatea Din PNL

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri