Premieră pentru România: Cine sunt tinerii nevăzători care au ajuns pe cel mai înalt vârf muntos din America de Sud

Premieră absolută pentru paraclimbingul românesc: doi alpinişti nevăzători au ridicat tricolorul pe cel mai înalt vârf al Americii de Sud, anunţă Ministerul Sportului.

Alex Benchea (23 de ani) şi Răzvan Nedu (25 de ani), alături de Anca Mihuţescu şi Teofil Vlad, au escaladat vârful Aconcagua, 6962m.

Este pentru prima oară când steagul României este adus pe Aconcagua de doi alpinişti nevăzători români: Alex Benchea şi Răzvan Nedu, doi tineri care văd împreună în procent de 1%.

Nu este prima lor reuşită de acest fel, fiind al treilea vârf muntos pe care îl cuceresc, după Elbrus şi Kilimanjaro, mai au în plan încă patru, dar este o premieră care dărâmă toate prejudecăţile legate de persoanele cu dizabilităţi şi le dă tuturor speranţă şi încredere în forţele proprii!

În prima zi au străbătut 13,5 km până la 2800m, a doua zi s-a mărit ritmul de mers la 16,5 km, până la o altitudine de 3300m, apoi au instalat tabăra la 4900m, iar în ziua următoare, la 5600m altitudine.

Ultimii 1362m au însemnat o urcare grea şi susţinută, care a durat peste 10 ore, iar vântul puternic, presiunea scăzută şi oxigenul rarefiat le-au testat forţele, rezistenţa şi ambiţia.

 

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

Ultimele știri